IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС принуждава компаниите да понижат цените за роуминг и сваляне на данни

На потребителите им писна да ги мамят, подчерта еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус

20:52 | 28.03.12 г. 2
<p>
	Нели Крус. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Нели Крус. Снимка: Архив Ройтерс

До юли тази година мобилните оператори ще бъдат принудени да понижат цените за роуминг и сваляне на данни от чужбина, съобщи ВВС.

Според новите правила, приети от Европейския парламент, потребителите ще плащат не повече от 29 евроцента за минута разговор от чужбина и 70 евроцента на мегабайт за сваляне на данни в цяла Европа.

„На потребителите им омръзна да ги мамят“, заяви европейският комисар за цифровите технологии Нели Крус. „Новите правила за роуминга ни осигуряват дългосрочни структурно решение с по-ниски цени, по-голям избор и нов интелигентен подход за търсене на данни и сърфиране в интернет“, добави тя.

До момента нямаше ограничение за цената по сваляне на данни.

По новите правила цената за изпращането на текстово съобщение се понижава до 7,5 евроцента.

До юли 2014 г. на потребителите ще бъде осигурена и възможността да открият най-добрия избор и да подписват отделен договор за мобилни услуги, заминавайки в чужбина, като при това ще могат да запазят настоящия си номер. Те ще имат правото и да изберат местна мобилна мрежа в страната, която посещават.

Цената на роуминга ще се понижава постепенно и в средата на 2014 г. трябва да достигне 19 евроцента за разговор и 20 евроцента на мегабайт за сваляне на данни.

Цената за приемане на разговор ще падне до 5 евроцента, а за изпращане на текстово съобщение – до 6 евроцента.

За гражданите на ЕС, които напуснат неговата територия, се подготвят планове за по-добра информация за разходите за роуминг, за да бъде избегнат „ценовия шок“. От юли тази година напускащите ще получават предупредително съобщение, електронно писмо или изскачащ прозорец, когато цената за свалянето на данни наближи 50 евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
Това е така защото у БУГАРСКО са се настанили АНДРЕШКОВЦИ и малките малчегани на Бай ви *** затова е така. 150 евро заплата и ДВОЙНИ цени не само на цените но и на АГНЕШКОТО а за горивото ами има велосипеди. и то дори БМВ и мерседес. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Защо ЕС може да контролира цените на частните фирми, а държавата България да не може? Кои сме ние, че се правим на по-светци от папата? Я ограничете ЕРП-тата, Лукоил, хипермаркетите и другите. И на нас ни писна да ни мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още