IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FLA установи нови нередности в дейността на Foxconn

За да не кара служителите си да работя твърде много извънредно, компанията трябва да назначи десетки хиляди работници

16:57 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Foxconn продължава да нарушава правата на служителите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Foxconn продължава да нарушава правата на служителите си. Снимка: Ройтерс

Започналото по инициатива на американския технологичен концерн Apple разследване при производителя Foxconn показа, че има множество нарушения на китайското трудово право. Те включват 60-часови работни седмици, както и недостатъчни мерки за защита на труда на работниците, пише Wall Street Journal, като се позовава на доклада на организацията Fair Labor Association (FLA). 

Foxconn е най-големият в света производител по поръчки в IT индустрията. В своите заводи той бълва продукти за почти всеки голям производител на компютри. Критиките за условията на работа обаче са насочени предимно към Apple, което в крайна сметка накара концерна да започне одита.

Въз основа на тази инициатива Fair Labor Association извърши интервюта с общо 35 500 служители на Foxconn, които са ангажирани в производството на устройства за Apple. Те работят във фабриките в китайските градове Шънджън и Ченду. При това организацията отчита нарушения, част от които са били разкрити по-рано при разследванията на Apple.

Общо 50 различни нарушения на китайското трудово законодателство или отделни споразумения са били нарушени. Foxconn заяви, че ще работи за подобряване условията на труд. Така например трудовата организация ще трябва да бъде преработена до юли 2013 г., така че служителите да имат най-много допустимите според китайското законодателство 40-часа работа на седмица. Освен това в месеца може да полагат до 36 часа извънреден труд. В момента средният брой на часовете извънреден труд за служителите на Foxconn е 80 часа на месец.

За да се вмъкнат часовете в законовата рамка, според оценка на FLA, Foxconn трябва да назначи десетки хиляди служители допълнително. В момента около 1,2 млн. души работят за компанията. Но в други отношения производителят обещава подобрения и директно сътрудничество по този въпрос с Apple.

Главният изпълнителен директор Тим Кук наскоро обяви, че планира компанията да се концентрира най-вече върху даването на възможност на работниците да бъдат допълнително обучени, за да могат сами да разпознават правните нарушения на техния работодател и да се защитават срещу тях.

Директорът на FLA Оре ван Хеерден заяви, че обявените реформи във Foxconn могат да дадат пример на цялата индустрия на поддоставчиците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още