IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Standard & Poor's присъди на Nokia неинвестиционен рейтинг

От международната рейтингова агенция очакват спадът в продажбите на финландската компания през 2012 г. да остане сравним с 18-те процента от миналата година

22:09 | 27.04.12 г.
И Standard & Poor's присъди на Nokia неинвестиционен рейтинг

Рейтингът на производителя на мобилни телефони Nokia Oyj бе понижен до неинвестиционно ниво от международната рейтингова агенция Standard & Poor`s във втора поредна акция само за тази седмица, докато компанията се бори с намаляващите продажби и съмненията за продуктовата ѝ стратегия, съобщи Ройтерс.

Преди 3 дни международната рейтингова агенция Fitch също понижи рейтинга на финландската компания, което качи цената на застраховките срещу фалита ѝ до най-високото регисртирано ниво за Nokia, отразявайки нарастващите опасения на инвеститорите за перспективите пред компанията.

Застраховките за защита срещу фалит поскъпнаха с 50 базисни пункта до 645 базисни пункта, сочат данни на института Markit. Това означава разходи от 645 000 долара годишно при закупуване на застраховки за 10 млн. долара срещу фалит на Nokia при сключване на 5-годишен договор.

От  Standard & Poor's обявиха, че понижаването отразява опасенията им, че спадът в продажбите на телефони през тази година ще се окаже близък до регистрираните 18% през 2011 г.

Понижаването на рейтинга е от ВВ+ до ВВВ-, като това прави дълга на компанията прекалено рискован за закупуване от много пенсионни фондове и други инвеститори. От агенцията добавиха, че перспективата по рейтинга на Nokia остана негативна.

След като бе доминиращ играч на пазара на смартфони, компанията изгуби позициите си, заети от Apple Inc и Google Inc. Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп възлага надеждите си за обрат в това отношение на новата серия Lumia, която ползва софтуер на Microsoft. До момента обаче продажбите остават слаби и не успяват да компенсират спада в продажбите на предходните продукти на компанията.

„Продължаваме да очакваме приходите от смартфоните Lumia да нарастват с времето, но недостатъчно, за да компенсират бързия спад в приходите от базираните на операционната система Symbian апарати през следващите няколко тримесечия“, посочват анализатори на Standard & Poor's.

От финландската компания обявиха, че разполагат с 4,9 млрд. евро резерви в брой и ще се опитат да обърнат тенденцията в бизнеса си. „Основната цел на тези действия е понижаване на разходите на компанията, подобряване на паричните потоци и поддържане на силна финансова позиция, докато в същото време на пазара се предлагат привлекателни нови продукти“, заяви финансовият директор на Nokia Тимо Ихамуотила.

Също днес стана ясно, че Samsung Electronics е изместил финландската компания от първото място в света по брой произведени телефони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още