IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Google одобриха сплита на акциите

До него обаче няма да се стигне преди октомври заради съдебен иск

16:42 | 22.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акционерите на Google одобриха сплита на акциите

На годишното си общо събрание в Сан Франциско акционерите на Google дадоха зелена светлина за първия сплит на акции на компанията. При него съществуващите сега акции ще бъдат преиздадени в по-голям брой нови акции с по-ниска номинална стойност, за да се понижи курсът и за да се улесни търговията. Тази необичайна стъпка би позволила на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин да запазят контрол над компанията, пише Wall Street Journal.

От Google обявиха изненадващия план за сплит на акциите през април, според чиито условия акционерите ще получат една нова акция без право на глас от клас „С“ за всяка акция от клас „А“ с право на глас, която притежават. Според плана всеки акционер ще получи една акция от новия клас срещу всяка стара – реално сплит в съотношение от 2 към 1, макар че новите акции не дават право на глас.

От Google коментират, че сплитът е нещо, за което инвеститорите са настоявали. Освен това за в бъдеще служителите, които ще бъдат възнаграждавани чрез акции ще получават от тези без право на глас, което ще запазва гласовете на съществуващите акционери.

”Сплитът няма нищо общо с фундамента на бизнеса на компанията, казва Стив Уейнстейн”, анализатор в ITG Investment Research. „Теоретично той прави акциите по-достъпни за малките инвеститори. Не мисля, че е от съществено значение.”

Точният резултат от гласуването не се съобщава, пише Associated Press. Все пак става ясно, че планът е бил подкрепен от мнозинството акционери. Очаква се обаче да не бъде приложен преди октомври, защото преди това Google ще трябва да се справи със свързан с него съдебен спор.

В края на април обаче акционерът Brockton Retirement Board, който иска да блокира плана за разделяне на акциите, тъй като той осигурява привилегии на съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин, даде компанията и борда на директорите ѝ на съд в щата Делауеър. Пейдж и Брин „искат да запазят тази власт, докато продават голяма част акции, набирайки милиарди долари“, се посочва в исковата молба. В нея се добавя, че предвижданият сплит на акциите ще донесе милиарди долари на съоснователите срещу никакви усилия.

Лари Пейдж не е присъствал на вчерашното гласуване, защото е загубил гласа си – в буквалния смисъл на думата. По тази причина той няма да се появи и на конференцията за разработчици Google I/O в Сан Франциско, на която се очаква концернът да представи новости около мобилната си операционна система Android. Очаква се Пейдж да не участва през идния месец в конферентния разговор по повод на финансовите резултати за второто тримесечие, пише още AP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 11 години
И тези решиха да си окрадат акционерите... Хартията си е хартия, дори да пише Google на нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още