IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android владее две трети от смартфоните в Западна Европа

В САЩ обаче операционната система на Google е загубила 4,5% от пазарния си дял за година

10:33 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Android е предпочитаната мобилна операционна система в Западна Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Android е предпочитаната мобилна операционна система в Западна Европа. Снимка: Ройтерс

Мобилната операционна система Android на Google увеличава пазарния си дял в Германия, но също така и във Франция, Великобритания, Италия и Испания с повече от 20 на сто на годишна база. На тези пет пазара тя достига среден пазарен дял от 67,1%.

Ако обаче се добавят и САЩ, Австралия и Бразилия, в тези осем ключови световни пазари Android ще владее общо 61% от пазара, което е с 9% повече отколкото преди една година, показва анализ на компанията за пазарни проучвания Kantar Worldpanel Comtech.

Забележително е също, че във всяка от тези страни Android расте през миналата година с двуцифрен ръст - с изключение на САЩ, където тя е загубила 4,5% от пазарния си дял, очевидно за сметка на iOS на Apple. Също така в тези страни Android води списъка на операционните системи за смартфони.

Kantar Worldpanel Comtech откроява Съединените щати в още едно отношение като спадащ пазар. Докато там потребителите се обръщат към iPhone въпреки по-малкия 3,5-инчов екран, тенденцията другаде е към смартфони с екрани от 4 инча и по-големи. През последните дванадесет месеца 29% от всички продадени Android устройства са с диагонал на екрана от 4,5 инча или повече.

В битката за третото място, а с това и за перспективата все пак да има водеща роля, наваксва Windows Phone, но все пак остава на четвърто място зад платформата Blackberry на RIM. 

Пазарният анализатор Доминик Сунебо е изненадан от това развитие. Заради сдържаността на клиентите преди старта на Windows Phone 8, един спад на пазарния дял не би бил изненадващ, смята той. Въпреки това причината за нарастватенето според него са значителни отстъпки.

Windows Phone 8 ще бъде пуснат на пазара на 29-и октомври – само три дни след страрта на операционната система Windows 8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още