IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 5 не се справя добре с всички LTE мрежи

Apple е предпочела за пореден път да заложи на красивия дизайн, вместо на пълноценни функционалности

10:05 | 17.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	iPhone остава с хубав дизайн, но непълна функционалност. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

iPhone остава с хубав дизайн, но непълна функционалност. Снимка: Ройтерс

Новият iPhone на Apple наистина поддържа технологията за бърз пренос на данни LTE, но тя ще може да се използва ограничено или въобще да не се използва при много мрежови оператори.

В Германия например бързият трансфер на данни с наследника на UMTS е възможен само в градските мрежи на оператора Deutsche Telekom. Клиентите на O2 и Vodafone ще останат с празни ръце. В САЩ с iPhone 5 в мрежите на Verizon и Sprint не е възможно да се ползва LTE и същевременно да се провеждат телефонни разговори, пише ZDNet.

Проблемът с предложения от Apple модел в Европа се корени във факта, че с честота си от 1800 мегахерца той не е съвместим с всички налични LTE честоти, а само с една. В Германия тази честота се предлага само от Deutsche Telekom и то само в 60 града. Извън тези градове или в други мобилни мрежи обещаната скорост за пренос на данни от до 100 Mbit / сек не е налична. И въпреки че Deutsche Telekom вече няма изключителни маркетинг права за iPhone, Apple ѝ запази по този начин изключителното предимство в обозримо бъдеще.

Vodafone обаче залага на развитието на LTE мрежа с честоти 800 и 2600 мегахерца. Според оператора LTE 800 вече е налична в половината градове на Германия, предлага по-добър обхват в сгради и до 2015 г. трябва да се разшири в национален мащаб. Наличната само в големите градове LTE възможност за iPhone 5 при конкурента си Vodafone коментира със съдържателен туит: "С това мобилността за потребителите приключва в границите на града“.

В САЩ iPhone 5 се предлага от повече от един LTE доставчик, но мрежите на Sprint и Verizon Wireless предлагат услугата в ограничен обем. При тях 4G елиминира едновременното използване на телефония и данни, с което може да се справи единствено AT&T. Който иска достъп до данни по време на разговор, било то чрез уеб браузър или приложение, трябва да ползва допълнителен безжичен WLAN достъп.

Малките разлики не бяха назовани от Apple при официалното представяне на новите смартфони. Според Verizon и Sprint Apple е взел решението да не допуска в мрежите им едновременно телефония и използване на данни. В действителност други устройства в техните мрежи, като Galaxy Nexus 4G и Droid Razr M, успяват да се справят с това.

Samsung Galaxy S III и други смартфони могат да се справят и с двете функции. За тази цел корейците интегрираха допълнителна антена, която приема данни, докато другата антена се ползва за гласова телефония. Това можеше по принцип да направи и Apple, но вероятно базираната в Купертино компания се е решила да не прави това, защото смартфоните ѝ от iPhone 4S вече разполагат с допълнителна антена, но за подсилване на сигнала. Тогава Apple реагира така на т. нар. „антенагейт“ - аферата с проблемите с приемането на сигнала.

Те бяха причинени от външна антена, при която сигналът чувствително се влошава, ако потребител държи по определен начин в ръката си iPhone 4.

След задълбочен анализ на техническите подробности и ограничения, блогът AnandTech стига до не толкова изненадващо заключение. В крайна сметка „Apple е взела решение в полза на дизайна, което прави iPhone толкова тънък и лек, какъвто е".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
"В крайна сметка Apple е взела решение в полза на дизайна, което прави iPhone толкова тънък и лек, какъвто е"." Което подкрепя общото мнение, че продуктите им са лумпенизирани, фанатизирани люде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още