IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer продължава да залага на нетбуци

За разлика от Dell или Asus тайванският производител няма да се откаже от производството им

09:40 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За разлика от Asus Acer няма да се откаже от нетбуците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За разлика от Asus Acer няма да се откаже от нетбуците. Снимка: Ройтерс

За разлика от конкурентите Dell или Asus тайванският производител Acer няма да се откаже от производството на нетбуци. В интервю за Wall Street Journal главният изпълнителен директор и председател на борда на компанията Джон Уонг заяви: „Тази категория не е мъртва, как би могла да е мъртва“.

Нетбуците са евтини, компактни и по-малко мощни преносими компютри за по-малко взискателни задачи. Техният внезапен възход към славата започва през 2007 г. и доведе до 20% пазарен дял в сектора на лаптопите. Днес този дял отново е едноцифрен, изчисляват анализатори на IDC, както и на Canalys.

Acer и Asus са два от пионерите в бранша и може би най-големите бенефициенти от бума на нетбуците.

Според Уонг обаче нетбуците продължават да се продават добре, особено на развиващите се пазари. И всъщност продажбите и на развитите пазари остават солидни, уверява той. Въпреки че в развития свят лаптопите и таблетите не оставиха никакво място на пазара за нетбуците, в развиващите се страни тези малки, по-евтини и сравнително издръжливи преносими компютри все още се радват на голяма популярност. В момента Asus и Acer изнасят по около 3,5 млн. нетбука на година.

Нетбуците вероятно ще бъдат заменени със 7-инчови таблети. Ако добавим към тях и Bluetooth клавиатура, те могат за същата или дори по-ниска цена да изпълняват същите задачи. Въпреки това повечето нетбуци се продават с операционната система Windows, което не важи за таблетите. За някои клиенти, които искат да използват специален софтуер за Windows, това е стимул за покупка. А Windows, както и Acer, все още няма големи постижения в областта на пазара на таблети. 

Преди броени дни тайванският производител Asus заяви, че довършва продажбите на нетбуци Eee PC и планира да прекрати по-нататъшното им производство. Според изявление на главния изпълнителен директор на компанията Джери Шен търсенето на нетбуци рязко е намаляло, тъй като потребителите предпочитат пълноценни лаптопи и таблети. Шен прогнозира, че краят на нетбуците е съвсем близо и може да настъпи преди края на четвъртото тримесечие на 2012 г.

Спад на търсенето се наблюдава не само в потребителския сегмент, но и в корпоративния. Според Asus пазарът на 10,1-инчовите нетбуци може да бъде запълнен изцяло от таблети-трансформъри като Eee Pad Transformer. Миналата година Asus достави на пазара 1,8 млн. таблета и около 4,8 млн. нетбука. 

Така се очаква през 2013 г. в сегмента на нетбуците да останат само няколко играчи. Анализаторите отчитат постоянен спад на интереса към нетбуците и дори прогнозират пълно изчезване на тази категория компютри в близките години. 

Според анализаторската компания Canalys през първото тримесечие на 2012 г. доставките на нетбуци на световния пазар са се сринали с 34%. Това е шестото поред тримесечие, в което сегментът реализира отрицателен прираст. През първото тримесечие пък таблетите заеха 19% от пазара на клиентски изчислителни устройства по обем на доставките, докато делът на нетбуците се сви до 5%, спрямо 13% година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още