IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се изправя пред лавина от съдебни дела

До този момент срещу компанията има заведени над 30 дела от страна на инвеститори

09:42 | 27.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Facebook се изправя пред лавина от съдебни дела

Борсовото фиаско на Facebook   изправи  компанията пред все повече съдебни искове, подадени към нея главно заради провала по време на старта на публичното ѝ предлагане. В първия ден на търговията се стигна до 30-минутно закъснение и допълнителни проблеми в търговията с акции на Facebook, които обезпокоиха търговците през целия ден. Те често не са знаели дали техните поръчки са били изпълнени или отменени.

До този момент общо 50 са подадените официално съдебни искове срещу Facebook, Nasdaq, както и срещу борсовите посредници, съобщават адвокати, които са запознати със случая, предава Ройтерс.

Над 30 са делата вече са заведени срещу компанията, а останалите са фокусирани главно срешу борсовите посредници, които са отговаряли за борсовите сделки.

Освен това адвокатите, които представляват Facebook, коментират, че тепърва очакват нови съдебни искове да бъдат подадени срещу редица брокери.

Докато инвеститорите всячески се опитват да възстановят загубите си, някои експерти в областта на правото твърдят, че ответниците по делото вероятно ще понесат големи финансови загуби вследствие на делата. След старта на публичното предлагане на Facebook акциите му паднаха с 47%, а по този начин близо 38 млрд. долара бяха “изтрити” от пазарната стойност на компанията.

“IPO-тата са най-атрактивната цел за всеки, който иска да осъди някого”, казва Джон Кофи, професор по право в Университета в Колумбия.

“Близо 33% от подобни съдебни искове са отхвърляни, но останалите често достигат до 2-3% печалба за тези, които са ги подали”, допълва той.

Купчината дела срещу Facebook и борсовите посредници принуди Morgan Stanley да потвърди, че голяма част от инвеститорите не са били информирани за „важна и съществена корекция“ за очакванията за приходи.

Оказа се, че анализаторите на Morgan Stanley, Goldman Sachs и JP Morgan Chase са ревизирали надолу оценките си няколко дни преди първичното публично предлагане. Те са били инструктирани да направят това от изпълнителните директори на Facebook, но са информирали за промяната само отделни инвеститори и посредници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"по този начин близо 38 млн. долара бяха изтрити от пазарната стойност на компанията"-------------------------38 млрд., а не млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още