IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещото лято е спомогнало за повишеното търсене на битова климатизация

Българските потребители се преориентират към инверторния тип климатици, отчитат от LG Electronics

11:46 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръст в продажбите на битови климатици в България отчита LG Electronics. „Високите температури през пролетта и лятото на тази година са спомогнали за повишеното търсене на битова климатизация. За периода продажбите са се увеличили с около 15% спрямо миналата година и съставляват приблизително 60% от целогодишните продажби“, коментира Петър Митев, мениджър Продажби за климатична техника за България и Македония, цитиран в прессъобщение на компанията.

Най-широко търсене се наблюдава при моделите с мощност 12К BTU, които се предлагат на цена от 999 лева нагоре, и климатиците 9K BTU - в ценовия клас около 899 лева. Популярността на уредите от първата категория произтича от способността им да климатизират 25-30 кв.м жилищна площ, като намаляват драстично разходите на домакинствата за електроенергия. С подобряване характеристиките на по-малко мощните системи 9К BTU, се наблюдава ръст и в тяхното търсене.

През последните няколко години на пазара на климатици в България се наблюдава преориентация на потребителя към по-ефективни и енергоспестяващи високотехнологични климатични системи от инверторен тип. Основното им предимство е повишеното ниво на топлоотдаване при минимален разход на електроенергия Клас А+ и АА, както и способността им да работят ефективно дори при много ниски температури.

Потребителският интерес се дължи на тенденцията почти 90% от закупените климатични системи да се използват предимно за отопление през преходните и зимните месеци. Заедно с това, по данни на LG, в последните години се наблюдава повишен интерес от страна на потребителите към екологичните характеристики на климатиците, което също дава предимство на инвенторните устройства.

През 2012 г. LG преориентира изцяло предлагането си към битова и промишлена климатизация от инверторен тип. Това не доведе до спад в продажбите на климатици, което е знак за наличието на нова пазарна тенденция - повишено търсене на инвенторен тип климатици и намалено потребление на конвенционални модели. LG прогнозира, че поради засиления интерес към инвенторния тип климатични системи традиционните устройства ще изчезнат от пазара.

Продажбите на мултисплит системи Multi F /DX на LG също бележат ръст. Той се дължи на тяхната висока ефективност, ниските експлоатационни разходи и осигуряването на екологичен комфорт през цялата година. Това превръща този модел климатична техника в подходящо решение за новопостроени жилища и еднофамилни комплекси.

През летния сезон най-активни са клиенти, които вземат спонтанни решения поради температурните амплитуди, и тези, които извършват планови ремонти и реконструкции на жилищата си, показват още данни на компанията. Реализираните продажби са основно в секцията битова климатизация. Силният период за промишлената климатизация обикновено започва през есента и пролетта, извън туристическия сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още