IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

O2 привлича инвеститорите с по-висок дивидент

Telefónica пуска германското си дъщерно дружество на борсата още тази година

14:05 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Telef&oacute;nica има спешна нужда от свежи постъпления. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Telefónica има спешна нужда от свежи постъпления. Снимка: Ройтерс

Най-големият телекомуникационен концерн в Европа – Telefónica, планира да пусне на борсата своята германска дъщерна компания O2 още през тази година, потвърди концернът в сряда в Мюнхен.

Така O2 ще се появи на борсата малко след първичното публично предлагане на застрахователя Talanx, пише Financial Times. Около 20% от Telefónica Deutschland трябва да бъдат продадени за около 1,5 млрд. евро, а водещи поематели ще са JP Morgan и UBS.

„Ще проработи само ако Мадрид не е прекалено алчен", заяви мениджър, пожелал да остане анонимен. Интересът към IPO-то не е много висок. Според информация на FT публичното предлагане може да се осъществи още през октомври. Точната дата обаче компанията все още не посочва.

Както предава агенция Ройтерс, акционерите ще бъдат подмамени с висок дивидент: през 2013 се очаква да бъдат изплатени 500 млн. евро, а през следващите години дивидентът ще се увеличи, се казва в изявление на компанията.

Концернът Telefónica се измъчва под тежестта на дълг от над 58 млрд. евро. Предвид слабата дейност на вътрешния пазар и в Обединеното кралство компанията е принудена да продаде дялове. O2 е най-малкият мобилен оператор в Германия, след лидера Deutsche Telekom, Vodafone и E-Plus.

Първичното публично предлагане на O2 Deutschland ще бъде най-големият дебют на фондовия пазар от IPO-то на Tognum през 2007 г. с почти 2 млрд. евро. Изпълнителният директор за Германия Рене Шустер вече е уговорил дати за срещи с десетки банки и други инвеститори. През следващите дни мениджмънтът ще започне представяне на емисията.

Всъщност настроението на борсата е като по поръчка за IPO-та. От началото на годината водещият германски индекс DAX отчете много по-силен ръст от европейските и американските бенчмаркове. „Капиталовият пазар разполага със значителна ликвидност“, казва Мартин Щайнбах от Ernst & Young. Той очаква до края на годината на борсата да се появят още компании. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още