IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пести от ниската цена на акциите си

Социалната мрежа се бе ангажирала да поеме данъка върху реализираната капиталова печалба от служителите си

12:12 | 08.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Зукърбърг обеща да не продаде нито една своя акция поне в рамките на година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Зукърбърг обеща да не продаде нито една своя акция поне в рамките на година. Снимка: Ройтерс

Несполучливото IPO на Facebook има и своите положителни страни за интернет компанията. Така например заради ниската цена на акциите си мрежата ще плаща значително по-нисък данък капиталова печалба за акциите на служителите си, отколкото очаквания при борсовия дебют през май.

Вследствие на това Facebook ще намали договорената през пролетта кредитна линия от 3 млрд. долара, пишат Wall Street Journal и Bloomberg. Компанията обяви по онова време, че ще поеме данъците за работниците и служителите, ако те поискат да продадат своите пакети акции.

Така един централен проблем за Facebook на практика се разреши от само себе си. Експертите прогнозираха временни вътрешни капиталови проблеми за концерна, когато през ноември, шест месеца след IPO-то, първите служители получиха правото да продават своите акции. С течение на годините Facebook разпредели общо около 427 млн. опции за акции на служители и мениджъри.

При продажбата на акции приходите се облагат с данък от 45%. От май насам обаче стойността на акциите намаля почти наполовина от 38 долара до 20,91 долара – и съответно сега дължимите плащания на данъци към данъчните органи в САЩ ще са значително по-ниски.

Каква сума ще се търси от Facebook заради продажбата на акциите обаче беше и все още е неясно, защото не е ясно колко точно служители всъщност са се разделили с акциите си. През пролетта бе пресметнато, че Facebook трябва да плати около 5 млрд. долара данък за служителите си. Затова мрежата получи заеми от 3 млрд. долара, които ще бъдат намалени до около 1,5 млрд. долара. В допълнение периодът на изплащане ще бъде удължен от една на три години.

Facebook и банката Morgan Stanley, която е помогнала за организиране на кредита, отказват да коментират темата.

Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ама точно тези страни от третия свят все повече наемат и генерират и задържат все по-големи финансови потоци та, изобщо не са за подценяване. Бих вложил някаква сума във фейса. да речем, докъм $ 10 K......но, предпочитам, да развия собствената си компанийка, че продуктът ми може и простичък да е, ама е много ефикасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Растеж виждам в рекламата в смартфоните. Самият Зукърбърг казва, че там им е проблема. Все повече хора използват фейсбук през тези смартфони. Това, че все още не са намерили начин да рекламират там обаче, не означава, че няма да намерят в бъдеще, да кажем след като всички служители, желаещи да си продадат акциите го направят :) В интерес на истината твоето мнение почти ме убеди. Освен това аз няма да инвестирам много, просто виждам голям потенциал, от който дори и с малко пари могат да се изкарат много :) Другото, което ми харесва е, че Facebook е компания, която всеки знае. Всеки има, всеки влиза, Те има огромна база клиенти, всеки един нов техен продукт би бил успешен. То по същата логика така можеше да кажеш и за Apple преди 5 години - направиха си новия телефон, продадоха го на всички, защо да расте, нали вече е наситен пазара? Само че при излизането на новите телефони, те процъфтяха още повече, а цената на акция се вдигна с някакви 500-600%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Къде му виждаш потенциала? Трябва да иновира и създава нови продукти. В момента социалната мрежа е точно на върха на разтежа си - всички платежоспособни пазари вече ги зае - сега остават страни от 3ти свят ама ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Facebook има огромен потенциал за растеж. Даже мисля да си купя акции за няколко хиляди долара, след като всички служители си продадат на безценица техните, ей така да си имам, в случай, че цената им скочи с няколко хиляди процента в следващите 5-10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още