IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica иска да набере 1,5 млрд. евро от борсата

Испанският телеком планира да продаде на борсата акции на германското си дъщерно дружество O2

13:22 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Колаж: Ройтерс</em></p>

Колаж: Ройтерс

Испанският концерн Telefonica планира да продаде на борсата акции на германското си дъщерно дружество O2 на цена между 5,25 до 6,50 евро за брой. 

Офертата важи за периода 17-и до 29-и октомври 2012 г., обяви Telefonica във вторник. След пласирането до 23,17% от O2 Германия трябва да се търгуват на борсата. В средата на ценовия диапазон и при разпределяне на максималното количество акции Telefonica ще набере 1,5 млрд. евро.

Изпадналият във финансови затруднения испански концерн планира да намали с набраните средства планината си от дългове. Очаква се емисията да стане факт още през тази година. 

Най-големия по приходи европейски оператор вече заяви, че планира да продаде и свои подразделения в Латинска Америка в опита си да намали своя дълг, който възлиза на 58 млрд. евро и да запази инвестиционен рейтинг.

Рейтинговата агенция Standard & Poor постави Telefonica, която в момента има рейтинг BBB, под наблюдение и с отрицателна перспектива в петък, позовавайки се на експозицията на фирмата към „рискове, свързани с държавите, в които оперира".

„Това няма да донесе много голяма полза за компанията“, казва анализаторът от Espirito Santo Уил Дрейпър. „Ако добавим към това и ефекта от продажбата на Atento, те дори няма да се доближат до таргета си от 2,35 пъти EBITDA. Telefonica трябва да направи друга значителна операция, с която да осигури между 2 и 3 млрд. евро“.

Telefonica се съгласи през миналата седмица да продаде своя бизнес с кол центрове Atento на американския частен инвестиционен фонд Bain Capital за около 1 млрд. евро, включително дълга, а по-рано през годината продаде своя дял в China Unicom.

Първичното публично предлагане на Telefonica Deutschland на германския фондов пазар оценява цялата компания на около 6,6 млрд. евро, изчислени по средата на ценовия диапазон.

Дрейпър казва, че средната оценка е равна на 5,6 пъти печалбата преди лихви, данъци, дългове и амортизация, която е висока оценка в сравнение с конкуренти.

В Германия O2 е най-малкият мобилен оператор с около 16,4% пазарен дял, изоставайки след E-Plus (собственост на KPN), Deutsche Telekom и Vodafone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още