IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD ще съкрати всяко шесто работно място

Икономиите ще бъдат в размер на 20 млн. долара през текущото тримесечие и 190 млн. долара през 2013 г.

11:12 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
AMD ще съкрати всяко шесто работно място

След срив в бизнес резултатите и висока загуба вторият по големина в света производител на компютърни чипове AMD ще съкрати около една шеста от работната си сила.

Приходите през третото тримесечие са намалели с една четвърт на годишна база до 1,27 млрд. долара. Загубата е в размер на 157 млн. долара спрямо печалба от 97 млн. долара година по-рано.

В следствие на това компанията предприема 15%-но съкращение на работни места, съобщи AMD след затваряне на борсовия пазар в САЩ. През миналата година AMD имаше 11 000 служители.

Така загубата на работни места е малко по-ниска, отколкото се спекулираше. В материали на американските медии през уикенда се говореше за съкращения между 20 до 30 процента.

Все пак това не е всичко. През първото полугодие на 2013 г. ще има ново преструктуриране, обяви AMD. То може да доведе до „значима“ финансова тежест - знак, че може да има радикални действия.

Най-новите съкращения на работни места ще натежат на баланса първоначално с 80 млн. долара, сподели още AMD. Икономиите ще бъдат в размер на 20 млн. долара през текущото тримесечие и 190 млн. долара през следващата година.

Прогнозата за текущото тримесечие не е много окуражаваща. AMD очаква спад на приходите в сравнение с последното тримесечие с девет на сто, с диапазон от четири процентни пункта в двете посоки.

През последните няколко тримесечия AMD започна да отчита високи загуби. Това е било предизвикано и от производствени проблеми и отписването на дела в поддоставчика GlobalFoundries. През септември изненадващо главният финансов директор Томас Зайферт подаде оставка. Конкретните причини остават неясни. Раздялата няма никаква връзка с разногласия относно практиката на счетоводната и финансовата отчетност, пояснява компанията.

Производителят на чипове трябва да се справи със застоя в бизнеса с персонални компютри. Дори и най-големият конкурент - Intel, обяви наскоро слаби финансови резултати. С пазарния си дял от около 80% все пак той може много по-добре да премине през трудните времена от AMD, която изпитва затруднения от дълго време насам.

През третото тримесечие продажбите на компютри са намалели с повече от осем процента, а бизнесът със смартфони и таблети процъфтява. Те обаче почти не използват процесори от Intel или AMD. Вместо това пазарът е доминиран от чипове, базирани на архитектурата на британския разработчик ARM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още