IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sharp получава финансова инжекция и от Qualcomm

Японците ще получат до 10 млрд. йени срещу 5% от акциите си

17:10 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Телевизорите на Sharp намират все по-малко купувачи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Телевизорите на Sharp намират все по-малко купувачи. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза японски електронен гигант Sharp очевидно намери нов партньор. Японците ще получат от американската технологична компания Qualcomm финансова инжекция в размер на до 10 млрд. йени, което е около 93 млн. евро, пише японският икономически вестник Nikkei.

Освен това компаниите възнамеряват да разработват съвместно енергийно ефективни течно-кристални дисплеи за смартфони. Инвеститорите реагираха добре на новината, като акциите на Sharp скочиха на Токийската фондова борса с 2,6%, допълва Wall Street Journal.

Според материала на японския вестник Sharp ще издаде нови акции на стойност 5 млрд. йени, които ще получи Qualcomm. В зависимост от напредъка на сътрудничеството американците могат да инвестират нови 5 млрд. йени в Sharp. Официално споразумението ще бъдат обявено по-късно през деня или утре.

Въз основа на цената на акциите на Sharp при приключването на днешната сесия Qualcomm ще придобие с инвестиция от 10 млрд. йени дял от около 5% в японската компания. Така тя ще държи подобен дял като най-големия акционер в Sharp - Nippon Life Insurance.

Парите са крайно необходими на Sharp. С нетна загуба от близо 250 млрд. йени през второто фискално тримесечие японците се плъзнаха дълбоко в червената зона. За цялата фискална година, която приключва през март, положението не изглежда по-добро. За него производителят на принтери, телевизори и монитори очаква загуба от 450 млрд. йени.

Sharp обаче не е сам в бедата си, а се присъединява към редиците на все по-изоставащите японски компании за електроника. Дори някога успешните световни компании като Sony и Panasonic се справят доста зле. В бизнес области, които в момента растат бързо, те бяха надминати от конкуренти. При смартфоните и таблетите японските производители играят второстепенна роля.

В случая на Sharp обаче под въпрос е оцеляването на компанията. Групата преговаря за партньорство и с други американски компании като Intel и Dell. Sharp се надява на по 20 милиарда йени (около 189 млн. евро) от Dell и Intel, както и на малко по-малка сума от Qualcomm, писа преди седмици WSJ, позовавайки се информирани източници. 

Първоначално Sharp бе избрал за партньор изпълнителят на договорни поръчки за Apple Foxconn. Но преговорите са в застой от месеци. Предвид драстичния спад на акциите вече и Sharp бил наясно, че влизане на Foxconn при първоначално договорените условия е станало невъзможно, казва мениджърът.

Според първоначалните условия от март Sharp искаше да продаде десет процента от капитала си на Hon Hai (Foxconn) за около 800 млн. долара (632 млн. евро). С парите ще бъде подкрепен основният бизнес в областта на панелите за телевизори с течни кристали.

Тогава акцията се котираше на цена от 550 йени за акция, в момента обаче книжата се търгуват само за около 170 йени за брой. Sharp вече е готов да продаде на Foxconn повече от десет процента, казва висш мениджър на компанията пред Wall Street Journal. Но тайванската компания е повече от сдържана предвид финансовата криза в производителя.

Наскоро Sharp трябваше да признае, че отчаяното положение повдига съмнения за бъдещето на компанията. За текущата финансова година до края на март Sharp очаква загуба от 450 млрд. йени (почти 4,5 млрд. евро).

Компанията е в тъмночервената зона на загубите, но обещава за започващата от началото на април следваща фискална година отново значителни печалби. За това трябва да спомогнат радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи. Заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, стана ясно в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още