IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще работи за създаването на единен телекомуникационен пазар

Насърчаването на конкуренцията, инвестициите и растежа в сектора трябва да направят консолидацията по-атрактивна, заявява еврокомисарят Нели Крус

11:35 | 14.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще работи за създаването на единен телекомуникационен пазар

През тази година европейският телекомуникационен комисар ще представи серия реформи в подкрепа на създаването на общ европейски телекомуникационен пазар, съобщава Financial Times.

Това ще бъде направено с цел да бъдат стимулирани конкуренцията и инвестициите в сектора, който се оказа тежко засегнат от финансовата криза.

Нели Крус, която е и вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК), заяви, че е решена да направи необходимото, за да задълбочи хармонизацията на индустрията в общността.

„Работим по серия мерки, за да създадем единна и устойчива среда, насърчаваща както конкуренцията сред телекомите в Европейския съюз (ЕС), така и инвестициите и растежа в сектора. Именно те трябва да направят трансграничната консолидация по-атрактивна“, допълва тя.

„Различните форми на споделяне на активи могат да стимулират конкуренцията и инвестиционно регулирания достъп до инфраструктурата по начин, който да доведе до нови инвестиции“.

Стратегическият план на Крос за 2013 г. е приет дни, след като изпълнителните директори на основните европейски телекомуникационни групи се срещнаха с Хоакин Алмуня, европейският комисар за конкуренцията. При тези разговори беше постигнато съгласие да се разгледат опциите за това как един общ европейски телекомуникационен пазар може да функционира безпроблемно.

Etno, лобистката група на европейските телекоми, изтъква, че сега е ред на самите компании да представят своите виждания за създаването на единен европейски пазар.

Крус коментира, че въпреки желанието си да хармонизира пазарите още повече, тя не възнамерява да притиска никого за създаването на единен телекомуникационен регулатор.

Вместо това тя подчерта нуждата от засилване на сътрудничеството между Комисията и националните регулатори, така че промяната, от която индустрията се нуждае, да бъде извършена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още