IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple тества хай-тек устройство за китката

Компанията възнамерява да обяви увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции, или друга форма на разпределение на капитала

09:59 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple тества хай-тек устройство за китката

Американският технологичен концерн Apple Inc. очевидно експериментира с дизайн на подобно на часовник устройство, което ще изпълнява част от функциите на смартфон, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със случващото се в компанията.

Концернът вече е разговарял с големия си поддоставчик Hon Hai Precision Industry, по-известен под името Foxconn, казва един от източниците. Двете компании са обсъждали как би могла да изглежда нова голяма продуктова линия, която да се появи на пазара в допълнение към смартфоните и таблетите.

Няколко компании, включително Nike, Pebble и Jawbone, вече разработиха редица устройства за китката, припомня WSJ. Те измерват различни функции, като тегло, помагат при отслабване или показват скоростта на придвижването с велосипед.

Google пък вече експериментира с мощен компютър под формата на очила.

За да изградят по-сложна компютърна гривна обаче, инженерите ще трябва да преодолеят значителни технически препятствия. Apple търси тясно сътрудничество в тази област от известно време. През последните години концернът целенасочено е назначавал служители, които са запознати със сензорите и свързаните с тях технологии.

Все още не е ясно какво ще може да прави компютърът за китката на Apple. Но анализатори и инвеститори, които са запознати с изследванията в областта, смятат че такова бъдещо устройството следва да предлага разнообразие от различни функции и трябва да бъде тясно координирано с iPhone.

Според вътрешнофирмена информация Foxconn също работи от известно време над различни технологии за подобни на часовници устройства. Фирмата си е поставила по-специално за цел да направи екраните енергийно ефективни и извършва съответните изследвания с производителите на чипове за още по-тънки компоненти. От резултатите ще се възползват различни клиенти на Foxconn, твърди източник.

Представители на компанията не са отговорили на искането за становище на WSJ. Говорител на Foxconn също не е бил намерен за коментар. Наскоро и американският вестник New York Times съобщи, че Apple вече работи над подобни устройства.

Идеята като цяло не е нова – подобни джаджи се появяват през няколко години, особено в комикси и шпионски истории. IT гигантът Microsoft представи през 2003 г. на търговското изложение за потребителска електроника в Лас Вегас нова технология за компютърни часовници, които по-късно бяха заемствани от производителите на часовници, но с малък успех.

Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още