IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple тества хай-тек устройство за китката

Компанията възнамерява да обяви увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции, или друга форма на разпределение на капитала

09:59 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple тества хай-тек устройство за китката

Сега темата отново е на мода в технологичните компании. Те се опитват да се преместят в нови области на растеж, тъй като пазарът за смартфони в страни като САЩ вече достига точката на насищане. Традиционните компютърни и комуникационни технологии стават все по-важни. Сензорите, които едновременно обработват различна информация, се използват все по-често, заради което и компаниите се опитват да използват компютърните технологии по-широко и да ги вграждат в нови устройства.

Тези устройства се очаква в бъдеще автоматично да събират и предават информация - тогава самият потребител няма да прави нищо. Такива часовници, които могат да правят всичко, могат да бъдат по-практични в някои ситуации от компютри или смартфони. Някои анализатори вече вярват, че устройствата за китки в крайна сметка ще заменят напълно смартфона. Но онова, което до този момент е разработено, се радва на нисък успех, предупреждават други.

Същевременно се появи информация, че Apple възнамерява да обяви увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции, или друга форма на разпределение на капитала на акционерите.

„Съзнавайки, че да изстискаш информация от мениджър на Apple е като да се опитваш да изстискваш вода от скала, ние разговаряхме в петък с главния финансов директор (Питър Опенхаймер) и според нас разговорът бе полезен“, пише анализаторът на ISI Брайън Маршал в бележка до клиентите си, цитирана от CNBC. “Ние засегнахме различни теми, включително и рамката за разпределение на капитала“.

След разговора с Опенхаймер ISI препоръча на компанията да увеличи сегашната си 3-годишна програма за разпределение на капитал от 45 млрд. долара до 60 млрд. долара. Според този план, който ще използва 50 на сто от годишния свободен паричен поток на фирмата, две трети от сумата трябва да се разпределят като дивидент, а останалата част - за обратно изкупуване на акции.

Разговорът с Маршал бе предшестван от рядко прессъобщение на компанията от четвъртък в отговор на призива на инвеститора Дейвид Айнхорн към най-голямата технологична компания в света да издаде привилегировани акции.

"В началото на миналата година паричният баланс на Apple премина отвъд онова, от което ние се нуждаем, за да поддържаме нашия бизнес и да сме достатъчно гъвкави, за да имаме предимство над стратегическите възможности, така че ние обявихме план да върнем 45 милиарда долара на акционерите за период от три години," заяви компания в отговор на Айнхорн.

„Мениджърският екип и бордът на директорите на Apple са дискутирали активно връщането на допълнителните средства на акционерите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още