IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Революцията на акционерите в Apple не се случи

Тим Кук ще обмисли внимателно възможността част от кешовата наличност да се върне у инвеститорите

11:05 | 28.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Айнхорн поведе битка за кешовата наличност в Apple. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Айнхорн поведе битка за кешовата наличност в Apple. Снимка: Ройтерс

Очакванията за бунт по време на акционерното събрание на Apple не се сбъднаха. Докато в навечерието на срещата имаше силно изразено недоволство, защото инвеститорът Дейвид Айнхорн искаше да получи по-голям дял от паричните резерви на производителя на iPhone, в сряда общото събрание на акционерите остана спокойно.

Акционерите гласуваха с голямо мнозинство членовете на Съвета на директорите. В най-висшия корпоративен орган влиза и главният изпълнителен директор Тим Кук, предаде DPA.

Apple е под натиск да предостави на акционерите повече от своите резерви в размер на 137 млрд. долара (105 млрд. евро). Темата се повдига най-вече от известния хедж фонд мениджър Дейвид Айнхорн, който е и акционер в компанията и настоява и за издаването на специални привилегировани акции.

Той ги нарича IPrefs. Айнхорн рекламира тази теза в телевизионните си изяви и по време на специално свикана телеконферентна връзка. По време на общото акционерно събрание обаче, което е било закрито за журналисти, той не е бил забелязан. 

Директорът на Apple Кук заяви, че "ще обмисли внимателно за това" как акционерите могат да участват в разпределението на огромната планина с пари. Подобно обещание той направи и по-рано, но без да навлиза в подробности.

Дори и сега обещанието си остава неясно. Кук вече скъса с ръководната линия на покойния му предшественик, Стив Джобс, и след 17 години въведе изплащането на дивидент за акционерите. Заедно с програма за обратно изкупуване на акции на акционерите той вкара в ръцете им вече 45 милиарда долара. 

През миналата година Тим Кук предложи за първи път от 1995 г. насам изплащане на дивидент за акционерите. 

Мнозина анализатори бяха разочаровани от решението, защото то няма да доведе до някаква съществена промяна в баланса на Apple - смята се, че през следващите четири тримесечия Apple ще набере 75-80 млрд. долара свеж капитал и така отново ще попълни касата си. Поради тази причина има множество призиви за намиране на начин за разпределяне на повече капитал към акционерите.

Наблюдаващите отрасъла настояват за по-големи придобивания, за да се използват паричните резерви и да се подсигурят бъдещите двуцифрени темпове на растеж от миналото. За поглъщане се предлагат видео услугата Netflix, както и затрудненият производител на смартфони Blackberry (новото име на Research in Motion), или услугата за кратки съобщения Twitter. Дори и T-Mobile можело да бъде подходяща за покупка.

Същевременно се появи информация, че Apple възнамерява да обяви увеличение на дивидента, обратно изкупуване на акции, или друга форма на разпределение на капитала на акционерите. След разговор с финансовия директор Питър Опенхаймер компанията за пазарни анализи ISI препоръча на компанията да увеличи сегашната си 3-годишна програма за разпределение на капитал от 45 млрд. долара до 60 млрд. долара.

Въпреки високата кешова наличност акциите на Apple се срутиха от рекордната им висока стойност от 705,07 долара до 443,40 долара. „И на мен това не ми допада“, заяви Кук пред CNBC.

По време на самото събрание книжата се обезцениха с още 1%.

Срещата се очакваше с напрежение, тъй като хедж фонд мениджърът Айнхорн спечели през изминалата седмица победа в съд в Ню Йорк. Съдията блокира гласуването от общото събрание на компанията на спорно предложение, в резултат на което Apple би ограничила възможността за емитиране на привилегировани акции.

Окръжният съдия в Манхатън Ричард Съливан даде ход на искането на компанията на Айнхорн - Greenlight Capital за предварително разпореждане, с което да се спре гласуването на предложението.

Greenlight заведе делото срещу Apple на 7-и февруари като част от цялостната си битка за това технологичният гигант да върне по-значимо количество от планината от 137 млрд. долара. Айнхорн настоява компанията да издаде привилегировани акции с гарантиран дивидент от 4%, а през миналата седмица отправи директен апел към акционерите по време на телеконферентна връзка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още