IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic слиза от борсата в Ню Йорк

Компанията планира мащабно преструктуриране, като подразделенията й ще бъдат редуцирани от 88 до 49

15:26 | 29.03.13 г.
Panasonic слиза от борсата в Ню Йорк

Panasonic Corporation обяви, че в най-скоро време ще спре търговията с акциите си на фондовата борса в Ню Йорк. Компанията възнамерява да подаде молба до регулатора в близките дни, а целият процес по отписването да приключи до юли, предаде Ройтерс.

Компанията обясни решението си с ръста на обемите на японските акции, търгувани от чужди инвеститори, както и приликите между японското и американското законодателство по отношение на разкриването на информацията.

„Търговията с акции на фондовата борса в Ню Йорк не е икономически оправдана, като се има предвид, че в Ню Йорк се търгува само малка част от обема на акциите на компанията“, коментират от концерна в официално изявление.

Panasonic планира до 2015 г. да похарчи 250 млрд. йени, за да преструктурира операциите си, като подразделенията на компанията ще бъдат редуцирани от 88 до 49. Предвижда се да се намалят производствените линии за потребителска електроника, но да се засили производството на продуктите на компанията за автомобилната индустрия, на батерии и на слънчеви панели.

Японски медии съобщават, че компанията може да се откаже и от бизнеса си с плазмени телевизори.

След натрупаните загуби техонлогичният гигант цели да постигне нетна печалба в размер на 50 млрд. йени през фискалната година, която приключва през март 2014 г., а две години след това – 350 млрд. йени, след като бъдат елиминирани губещите звена.

Все още не е ясно колко работни места ще бъдат съкратени заради преструктурирането на операциите на Panasonic. През последните две години компанията съкрати над 40 хил. души, включително хиляди служители в Япония, но въпреки това си остава третият най-голям работодател в Страната на изгряващото слънце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още