IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До една година незаетите работни места в IT-сферата у нас ще достигнат 27 хиляди

Освен програмисти ще се търсят и управленски кадри в сектора

12:21 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До една година незаетите работни места в IT-сферата у нас ще достигнат 27 хиляди

До една година незаетите работни места в IT-сферата у нас ще достигнат 27 хиляди. Това показват данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), цитирани от БНТ.

Въпреки че браншът на информационните технологии е сред малкото, успели да останат незасегнати от кризата, компаниите все по-трудно намират необходимите специалисти. Причина за това е голямата разлика между образованието и нуждите на пазара на труда.

"Индустрията се развива бързо. Появяват се все повече възможности са бизнес с други европейски страни, но кадри липсват", коментира Росен Живков, управител на софтуерна компания.

Той определя дефицита на кадри като „абсолютен недостиг“ и допълва, че фирмите трябва да доизграждат уменията на хората, които  излизат от университетите.

Решение на въпроса с уменията предлага Светлин Наков - специалист с повече от 10 г. опит в сферата. Той е решил да отвори академия за онлайн обучение, която нарича софтуерен университет.

Обучението залага на практическите упражнения и трае между една и три години, в зависимост от степента на квалификация. Курсисти ще се приемат на всеки 4 месеца, в зависимост от нуждите на пазара на труда.

В софтуерната академия обучението ще започва с нулево ниво по програмиране, което е безплатно. Тези, които изкарат хубави оценки на нулевото ниво, продължават да учат безплатно. Останалите си търсят стипендии от фирма или минават на платено обучение, обяснява Наков. Той обещава да среща периодично студентите с фирми, които да им осигуряват стипендии.

По данни на Асоциацията на софтуерните компании до 2015 г. страната ни ще се нуждае освен от повече софтуерни специалисти, и от по-голям брой управленски кадри в сектора на информационните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още