IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите да планират човешките ресурси дългосрочно, препоръчват експерти

Няколко стъпки за “съживяване” на пазара на труда у нас предлага Manpower България

10:58 | 01.10.13 г. 1
Фирмите да планират човешките ресурси дългосрочно, препоръчват експерти

Намаляването на работната ръка и повишаването на безработицата е проблем, който в България се задълбочава през последните години. Тенденцията се засилва през последните седем години, констатират от Manpower България и предлагат няколко стъпки за “съживяване” на пазара на труда в България.

Изнасянето на бизнес процеси у нас и наемането на работна ръка, както и заплащането на по-благоприятен корпоративен данък е една от възможностите за подобряване на ситуацията на пазара на труда, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Тя предлага и създаване на работни групи, които заедно да търсят решение на проблема с разширяващата се пропаст между търсещи и предлагащи работа. Според Василева няма просто, бързо и лесно решение за справяне със създалата се ситуация на трудовия пазар.

Стъпките, които Manpower препоръчва, включват компаниите да имат стратегии за развитие на човешките ресурси в дългосрочен план. В зависимост от нужните кадри, трябва да се прецени дали да се отдели време за допълнително обучение, или да се назначават хора с необходимите умения и след това да се обучат.

Образованието е следващото, към което трябва да се пристъпи, взимайки се предвид изискванията и нуждите на фирмите, смята експертът. Може да се направи анализ за кои компании България представлява интерес и какви кадри се наемат, кои чуждоезикови комбинации са най-търсени и нужни.

„Апелирам да се преквалифицират студентите, които се обучават в специалности, за които в момента не се очаква вариант за намиране на работа”, допълни Надя Василева.

Друга стъпка е създаването на работни групи, които да предлагат решения на бизнеса. Те трябва да са съставени от експерти и изявени специалисти от HR средите, държавните институции и образователните общности.

Важен момент за решаване на проблема е нуждата от регламентиране на почасовото заплащане и наемане на служители. Промяна на трудовото законодателство – актуализацията му към текущите нужди и казуси също е много важна стъпка, коментира Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха! Още един мозък в областта на "човешките ресурси"! Колко мераклии да управляват човешки ресурси! Ресурси - как звучи само! А Ейч-Ар" - друго си е, а?! Не е като "Личен състав"! ... хахаха!Ама работниците къде са?Едно време само в кв. Лозенец в София, от Японския х-л до Хладилника имаше 4 завода и 3 научни института, в които работеха над 10 хил. човека и вероятно не повече от 50-тина човека общо са ги обслужвали като "Личен състав".Сега много вожд, ама индианците ги нема вече... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още