IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете най-големи китайски приложения за таксиметрови услуги се сливат

Целта на този ход е новата компания да се пребори с голямата конкуренцията на пазара

15:59 | 15.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на веригата за онлайн търговия Alibaba Group Holding Джак Ма<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Основателят на веригата за онлайн търговия Alibaba Group Holding Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Двете най-големи приложения, предлагащи таксиметрови услуги, зад които стоят Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, обявиха, че ще се слеят - ход, който ще им помогне да се справят с нарастващата конкуренция на пазара, пише Bloomberg.

Hangzhou Kuaidi Technology, позната като Kuaidi Dache, приключи сливането си с Didi Dache, сочи съвместното им изявление, което не разкрива как ще се казва новото предприятие. След приключване на празниците, свързани с Китайската Нова година, обединените компании ще дадат брифинг, на който ще разкрият подробности.

Сделката ще създаде най-голямата мобилна платформа в Китай, предоставяща местни транспортни услуги, въпреки че китайските регулатори вземат мерки срещу американската Uber Technologies, която предлага сходни услуги.

Министерството на транспорта в Китай миналия месец обяви, че забранява частните коли да предоставят таксиметрови услуги. В същото време одобрява лицензираните превозни средства.

По думите на Декстър Лу, главен изпълнителемн директор на Kuaidi, новото предприятие ще започне да обмисля планове за листване на борсата.

Нарастваща конкуренция

Сливането се случва по-малко от два месеца след като Baidu, собственикът на най-голямата онлайн търсачка в Китай, придоби дял от Uber. Повече от 500 млн. души в азиатската страна използват мобилни телефони за достъп до интернет. Поради това трите най-големи интернет компании влизат във все по-голяма битка, конкурирайки се за вниманието на потребителите.

Kuaidi се конкурира с Didi в много китайски градове през последните две години. Kuadi, сред чиито инвеститори се нареждат японската Softbank Corp. и Alibaba, миналия месец събра 600 млн. долара от инвеститори. Благодарение на това, компанията вече е оценявана на повече от 2 млрд. долара.

Tencent, която е инвеститор в Didi, ще бъде най-големият акционер в обединената компания, която може да бъде оценена на 6 млрд. долара, твърдят източници, запознати с въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още