IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последните дни на Стив Джобс излизат в книга

"Becoming Steve Jobs" събира интервюта с колеги, близки и приятели на основателя на Apple, направени в седмиците преди смъртта му

11:47 | 25.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дълго преди да стане най-високо оценяваната компания в историята, Apple беше старт-ъп, ръководен от „безразсъдно парвеню“ на име Стив Джобс. Днес Джобс е легенда, пише Business Insider.
 
В новата биография, наречена „Becoming Steve Jobs”, журналистите Брент Шлендър и Рик Тецели разкриват, че когато е започнал, основателят на Apple е бил изключително енергичен мечтател на малко над 20 години.
 
Още в началото на книгата става ясно, че Джобс е безсмъртен, защото в края на 70-те години имал нещо, което никой друг не притежавал – убеждението, че един компютър не трябва да бъде споделян между четирима или петима души в лаборатория, а трябва да бъде използван от един-единствен човек. 
 
"Цялата ни компания е основана на принципа, че има нещо много различно, което се случва с един човек, един компютър... Това, което се опитваме да направим, е да премахнем бариерата, създавана от необходимостта да се научиш да работиш с компютър“, посочва Джобс през 1977 г. 
 
Докато конкурентите на Apple като IBM изграждат огромни компютри с размерите на стаи за различни корпорации, правителства и университети, Apple създава персонализирани устройства. 
 
В интервю за New Yorker, дадено през същата година, 22-годишният Джобс твърди, че Apple е „опитомила“ компютъра и го е превърнала в уред като миялната или микровълновата печка. Това проработва. Когато Apple II се появи през април 1977 г., той даде началото на революцията на персоналния компютър и успя да продаде повече от 2 млн. бройки до 1984 г. 
 
Мисията на Джобс „да премахне бариерата за учене“ как да се използва технологията ще се окаже най-големият триумф на Apple през XXI век – лекотата на използване на iPhone, бързото сваляне на файлове от iTunes, достъпността на iPad. 
 
Книгата „Becoming Steve Jobs” обхваща разговори с негови приятели, близки и колеги, направени през последните седмици и дни преди Джобс да издъхне. Тя включва и задълбочени интервюта с лидери от технологичния бизнес, както и с мениджмънта на Apple, пише CNN.
 
В един от запомнящите се пасажи от книгата сегашният главен изпълнителен директор на компанията Тим Кук си спомня деня, в който Джобс го моли да поеме ръководния пост. По това време Стив Джобс се бори с рака и прекарва по-голямата част от времето си у дома. В този момент Кук е главен оперативен директор на Apple. По думите му двамата обсъдили какво би било, ако Кук стане главен изпълнителен директор, а Джобс остане председател на борда на директорите. 
 
Покойният основател на компанията е толкова силно идентифициран с марката, че е трудно да си представим компанията с друг човек начело. Но Кук твърди, че Джобс искал наследник, който няма да се опитва да копира направеното от него. 
 
Осем седмици след този разговор здравето на Джобс се влошава. Кук твърди, че двамата гледали филм в петъка преди той да почине.
 
„Гледахме „Remember the Titans” (сантиментална футболна история за един аутсайдер). Бях толкова изненадан, че той искаше да гледа този филм, че го питах дали е сигурен. Стив изобщо не се интересуваше от спортове. Гледахме филма, коментирахме много неща и си тръгнах, мислейки си, че той беше доста щастлив“, коментира Кук. 
 
Джобс издъхва само няколко месеца след като се оттегля от Apple през август 2011 г. на 56-годишна възраст. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още