IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple откри своя iPhone

Стив Джобс се вдъхновява от проекта и вманиачено преследва всеки детайл на смартфона

08:39 | 27.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	2007 г. - Джобс представя първия iPhone. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

2007 г. - Джобс представя първия iPhone. Снимка: Ройтерс

През пролетта на 2005 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс поставя ултиматум на софтуерния инженер Грег Кристи.

Неговият екип вече от месеци се бори със задачата за създаване на проект за визионерски софтуер, който по-късно ще представлява основата за iPhone. Сега Джобс заявява, че групата има две седмици на разположение, а в противен случай той ще даде проекта на друг екип.

“На Стив бавно започна да му писва", казва Кристи, който все още ръководи екипа за потребителски интерфейс на Apple. “Той призовава за по-големи и по-големи идеи", пише в свой анализ Wall Street Journal.

Екипът на Кристи е разработил много от функциите на iPhone: отключване на устройството с жест, обаждания директно от адресната книга и контрол на музиката чрез докосване на екрана. iPhone не разполага с клавиатура, която по онова време все още бе стандарт в съвременните телефони. Вместо това той има един екран, който е почти толкова голям, колкото цялата предна част на устройството. В допълнение софтуерът наподобява по-скоро на PC програми.

Кристи никога досега не е говорил публично за фазата на ранното развитие на iPhone. Но Apple го пусна да говори публично преди началото на нов патентен иск срещу конкурента Samsung. Това е част от правната стратегия, за да се покаже колко иновативен е бил iPhone, когато се е появил на пазара през 2007 година.

От тогава Apple е продал повече от 470 милиона iPhone. Смартфонът вече е в центъра на множество патентни дела в целия свят между Apple и Samsung, двата най-големи и най-печеливши производители на смартфони. Apple обвини конкурента си от Южна Корея, че е копирал дизайна и софтуерните функции, докато Samsung настоява, че многото иновации на iPhone и iPad не принадлежат ексклузивно на Apple.

В един по-ранен процес американски съд осъди Samsung да извърши плащане на 930 милиона долара за нарушаване на патенти на Apple. Samsung предприе обаче действия срещу решението.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Извиняваме се, печатна грешка в бързината. Коригирано е и благодаря за забележката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
"2207 г. - Джобс представя първия iPhone. Снимка: Ройтерс" Тоя iPhone вярно е от бъдещето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още