IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Ford създават джойнт венчър за автономни коли?

Новината ще бъде съобщена официално от Ford, твърдят източници

16:38 | 22.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google и Ford ще създадат джойнт венчър за изграждането на автономни автомобили с технологията на онлайн гиганта. Това е голяма стъпка и за двете компании в бизнеса със самоуправляващи се превозни средства, пише Yahoo Autos.

Според трима източници, запознати с плановете, партньорството ще бъде обявено от Ford по време на Consumer Electronics Show през януари. Чрез обединяването на усилията с тези на Google Ford се надява да насърчи значително развитието на софтуера за автономни коли. Въпреки че производителят на автомобили експериментира със собствени системи от години, той разкри плановете си да започне тестовете им из улиците на Калифорния. Google има 53 тестови превозни средства, които се движат из Калифорния и Тексас, като са изминали около 1,3 млн. мили (над 2 млн. км).

От своя страна, Google ще избегне харченето на милиарди долари и ще си спести няколко години в създаването на собствена експертиза в производството на коли. По-рано тази година съоснователят на компанията Сергей Брин търсеше партньори в производството, които могат да използват нейната система за самоуправление на коли. Фирмата се надява, че някой ден именно тази система ще помогне за ограничаването на близо 33 хил. смъртни случая по американските пътища годишно.

Въпреки че не са известни подробности около партньорството, вече е ясно, че съвместното предприятие ще бъде правно отделено от Ford, отчасти за да предпази автопроизводителя от някои рискове. Въпросите, свързани с това кой ще бъде отговорен за евентуални сблъсъци и катастрофи, включващи автономни коли, са разглеждани като основна пречка за пускането на тези превозни средства на пътя. По-рано тази година Volvo заяви, че ще поема отговорност за произшествията на нейните самоуправляващи се коли. Този пример последваха Google и Merceses-Benz.

Същевременно Google води преговори с няколко други автопроизводителя за подобни партньорства. Компанията отказва да коментира въпроса. Говорителят на Ford Smart Mobility обяви, че дискусиите се пазят в тайна по очевидни въпроси, свързани с конкуренцията, ето защо не се обсъждат публично никакви спекулации по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още