IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на смартфони се свива за първи път в историята

През първото тримесечие са били доставени 334,6 млн. устройства, Samsung остава най-големият производител, следван от Apple

12:36 | 28.04.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Samsung и Apple заемат най-голяма част от пазара. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Samsung и Apple заемат най-голяма част от пазара. Снимка: архив Ройтерс

Глобалните доставки на смартфони са намалели с 3% през първото тримесечие спрямо същия период година по-рано. Това е първото свиване на пазара на годишна база в историята, отчита компанията за проучвания Strategy Analytics, цитирана от Ройтерс.

През периода от януари до март доставките са намалели до 334,6 млн. устройства от 345 млн. за същия период година по-рано на фонта на достигането на зрялост на китайския пазар и опасенията за глобалната икономика.

Южнокорейската Samsung Electronics Co Ltd остава най-големият производител на смартфони в света, но отчита спад на доставките с 4,5 на сто до 79 млн. устройства, изчисляват от Strategy Analytics. Пазарният дял на компанията се свива леко до 23,6% от 24% година по-рано.

Apple Inc остава на второ място, но продажбите на американската компания падат по-силно – с 16% до 51,2 млн. смартофона. Strategy Analytics определят спадa като "умора от iPhone". Пазарният дял на Apple се свива до 15,3% от 17,7% година по-рано, сочат данните.

През миналата година анализаторите на компанията предупредиха, че в Китай, който бе двигател за целия пазар през последните години, се забелязва забавяне на ръста. Продажбите през четвъртото тримесечие на 2015 г. пък не са създали впечатление, че става дума за Коледни празници. Данните на Gartner за същия период показаха най-слабия ръст от 2008 г. насам. Така че сега представените данни на Strategy не са изненадващи. 

Глобалният пазар на смартфони се очаква да се забави значително в идните години, като 2015 г. вероятно ще остане последната година с двуцифрен ръст на доставките, прогнозират в отделен доклад анализаторите на BI Intelligence.

Те очакват глобалните доставки да достигнат около 2,1 млрд. устройства през 2021 г.

Ръстът на продажбите през последните няколко години се стимулираше от падащите цени на смартфоните, което ги направи по-достъпни на развиващите се пазари. Средната продажна цена на смартфоните в Индия например е паднала почти наполовина от 2010 г. до 2015 г.

Предвид относително ниското проникване на смартфони в Индия анализаторите очакват доставките на устройствата за страната да растат бързо през следващите няколко години. Независимо от това Индия има да извърви дълъг път, преди да задмине Китай като най-голям пазар на смартфони. Очаква се Индия да формира около 10% от глобалния пазар през 2016 г., значително по-малко от дела на Китай от 30%.

„Войните на платформите“ вече са приключили, смятат още анализаторите. Android и iOS формират 97,3% от световния пазар на платформи през 2015 г. спрямо 96,3% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еее как бе навремето бабите са се раждали с iPhonq и са джиткали на нивата с воловете, кво знаеш ти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Около 3 милиарда жители на Земята нямат достъп до нета и отделно около 3 млрд. живеят с под 2$ на ден което означава ,че нямат пари за скъпи играчки и т.н.Фейса за това иска да направи достъпа до нета за всички което ще увеличи продажбите но трябва да се разбере системната криза - ttps://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко като оставим темата за разделението и производителността на труда кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ivanrog
преди 8 години
Жестоко заглавие "в историята", имаме позар на смартфони от векове сигурно? Хора, моля ви, малко по-сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още