IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни ще насърчават ръста на пазара на смартфони?

Китай вече не е толкова ключов пазар, колкото беше преди

09:15 | 05.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: photos.oliur.com</em></p>

Снимка: photos.oliur.com

На производителите на смартфони, като Apple и Samsung Electronics, им трябваше по-малко от десетилетие, за да позиционират своите пристрастяващи устройства в ръцете на близо 2 млрд. души. Поставянето на телефони в ръцете на следващия милиард може да се окаже още по-голямо предизвикателство, пише Wall Street Journal.

Глобалните продажби на смартфони се очаква да отбележат първия си едноцифрен годишен растеж през 2015 г. след години ръст от над 10%, сочат данни на International Data Corporation, която прави пазарни проучвания. Продажбите на смартфони по цял свят ще се увеличат с 9,8% през тази година до общо 1,43 млрд. бройки, а растежът ще се забавя през следващите няколко години, допълват от IDC.

Продажбите в развиващи се страни като Китай, Индия и Индонезия насърчаваха растежа през последните години. Но в момента Китай е един изключително наситен пазар. Той се превръща от пазар с множество хора, които купуват за пръв път смартфони, в такъв с потребители, които вече заменят старите си устройства с нови, посочва IDC. Фирмата прогнозира, че растежът на продажбите на смартфони в Китай ще бъде ниско едноцифрено число през тази година.

В момента индустрията със смартфони се сблъсква с бариери като неграмотността, бедността и липсата на високоскоростни мрежи в региони като Африка. Компании като Xiaomi и Micromax Informatics се насочват към Африка с евтините си телефони. Google пък поглежда към Индия.

Въпреки това потребителите в развиващите се страни могат да заменят смартфоните си по-често, отколкото тези в по-богатите държави – тенденция, която може да насърчи ръста на продажбите на смартфони.

Очакванията на IDC са Близкият изток и Африка да са най-бързо развиващите се райони тази година, с 50% скок в продажбите.

Но резултатите няма да са чак толкова лоши дори в страни като САЩ. Продажбите на iPhone 6s се увеличиха с 36% по време на уикенда на Черния петък, в сравнение с предходните четири уикенда, сочат данни на Localytics. Тези на Galaxy S6 на Samsung пък скочиха с 68% в сравнение с предходните уикенди.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още