IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС се съгласиха да има роуминг за Netflix

Целта е потребителите да имат по-свободен достъп до абонаментните услуги в рамките на блока

20:14 | 13.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Потребителите ще имат достъп до онлайн абонаментите си за услуги като Netflix, Sky и Canal+, когато пътуват в Европейския съюз (ЕС) в рамките на предложения, договорени от страните в блока в петък, предава Ройтерс.

Законът беше представен от Европейската комисия (ЕК) през декември 2015 г., като част от усилията за премахване на националните бариери за онлайн услуги в рамките на ЕС.

Представителите на страните членки приеха предложението днес, проправяйки пътя към официалното му одобряване от министрите по време на срещата им на 26 май.

Потребителите, разполагащи с абонамент за услуги като Sky Tv Now, ProSiebenSat.1MaxDome TV в Германия и Netflix във Франция, ще имат възможността да гледат съдържанието, за което са платили, когато временно пътуват в чужбина.

Колко точно е „временно“ е въпрос, който остана отворен, но страните уточняват, че става дума за „ограничен период от време“.

Европейската комисия се надява приложението да влезе в сила през 2017 г. - същата година, в която таксите за роуминг за използването на мобилни услуги при пътуване в 28-те държави от ЕС, се очаква да бъдат премахнати.

Свалянето на бариерите пред създаването на единен пазар онлайн и офлайн е ключова цел за Брюксел и позволява на хората да ползват онлайн абонаментите си в чужбина, напомняйки усилията за използването на местните тeлефонни мобилни абонаменти в чужбина, без да се плащат големи такси за роуминг.

Въпреки че Netflix вече е достъпна в много от европейските страни, съдържанието отговаря на местните вкусове, така че френските потребители в Беглия например нямат достъп до специфичния френски каталог, без да използват заобиколни начини за достъп като частните виртуални мрежи (VPN).

Предложението не получи особено топъл прием през декември от страна на радио и телевизионните оператори, някои от които са притеснени, че продуцентите и филмовите студия могат да искат повече пари за ползване на съдържанието, което са създали.

Носителите на авторски права особено внимават за всички възможности за нарушаване на принципа за териториалност, който е ключов за финансирането на филми. От своя страна предстоящата реформа на Закона за авторското право на ЕС има за цел да подобри достъпа на хората до съдържание в други страни.

Продуцентите и филмовите студия се страхуват, че вътрешните лицензи ще загубят стойността си, ако за хората стане по-лесно да достъпват съдържание от чужбина.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още