IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците по света вече могат да учат безплатно онлайн

Американското правителство и Coursera предлагат нови възможности за обучение

15:23 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сред безбройните проблеми, които идват с бежанската вълна, губенето на възможност за образование може би изглежда маловажно. Но не е. Бежанците, които се заселват в други страни, нямат възможност да продължат предишната си кариера заради новите стандарти за работа или изисквания за определени умения. Държавният департамент на САЩ има решение на всичко това: онлайн обучения, пише Quartz.

Днес той ще обяви партньорството си с платформата за онлайн обучение Coursera, която позволява на бежанците по целия свят да се включат безплатно в хиляди курсове.

"Coursera for Refugees” ще работи по следния начин: неправителствени групи от всяка страна, които помагат на бежанци, както и самите бежанци, могат да кандидатстват за безплатен достъп до каталога с курсове на Coursera. Това означава, че те ще могат да достигнат до всички класове, без да се налага да плащат за получаването на професионални сертификати. В момента платформата предлага водени от професори лекции по различни теми – от моден дизайн до научни специалности.

Докато бежанската криза в цял свят става все по-голяма, заетостта се превръща във все по-голямо притеснение. Новата програма има за цел да помогне на бежанците, като предложи „важни умения, които ще им помогнат в глобалната икономика“, коментира американският помощник-държавен секретар по образователните и културните въпроси.

„Това, което не искаме да правим, е да бездействаме“, обясни от своя страна главният оперативен директор на Coursera Лайла Ибрахим.

И все пак не липсват предизвикателства. За тези, които се насочват към нова област, нещата не се свеждат само до гледането на няколко видеа и получаването на онлайн сертификат. Дори онези, които искат да продължат да се развиват в своята сфера, не могат да разчитат само на онлайн лекциите, за да са в крак с новите стандарти, политики и практики. Повечето от класовете в Coursera са на английски език и макар да има субтитри и преводи, езиковата бариера може да има голям възпиращ ефект.

От друга страна стоят въпросите за това доколко полезни са отворените за всички онлайн курсове – както за бежанците, така и за всички останали. И все пак има надежда. Проучване от 2015 г. показа, че 72% от хората, които са преминали такива курсове, се радват на ползи в кариерно отношение след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още