IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на Ericsson се задълбочава

Компанията отчете 14% спад на приходите за третото тримесечие, както и по-слаби приходи

12:12 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кризата в шведския производител на мрежово оборудване Ericsson се задълбочи, след като той отчете приходи от продажби и печалба, които се оказаха доста под прогнозите на анализаторите. Освен това компанията заяви, че този слаб период няма да приключи скоро, тъй като клиентите по света се въздържат от разходи, пише Bloomberg.

Акциите на Ericsson отбелязаха най-големия спад на стойността си от девет години. Причина за това бяха новините, че приходите на компанията са спаднали с 14% до 51,1 млрд. крони (5,8 млрд. долара) през третото тримесечие. Това е най-голямото им свиване от повече от десетилетие. Брутният марж се е понижил до 28%, най-ниското му ниво от 2001 г., от 34% година по-рано. И по двата показателя компанията не успя да оправдае очакванията на анализаторите.

“Нашите резултати са значително по-ниски от очакваното, с един особено слаб край на тримесечието, и се отклоняват от това, което по-рано бяхме обявили във връзка с развитието на пазара”, коментира главният изпълнителен директор Ян Фрихамар. “Негативните тенденции в индустрията допълнително се засилиха”. 

Големият спад на приходите подчертава предизвикателствата, пред които е изправена Ericsson, докато се опитва да се справи с нарастващата конкуренция и забавянето на търсенето от страна на телекомуникационните оператори. Когато спадащите продажби започнаха да орязват печалбата, Ericsson обяви, че планира да съкрати 3000 работни места в Швеция, или една пета от работната си сила в страната.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 16% до 51,70 крони в 9:04 ч. местно време в Стокхолм. Това е най-големият спад от 16 октомври 2007 г. насам. От началото на годината акциите на компанията са загубили 25% от стойността си.

Свиването на продажбите пък беше най-голямото от третото тримесечие на 2003 г., докато брутният марж достигна най-ниското си нов от четвъртото тримесечие на 2001 г. насам. Анализаторите прогнозираха приходи от продажби в размер на 54,2 млрд. крони и брутен марж от 33%, сочи средната оценка, събрана от Bloomberg.

Оперативната печалба на Ericsson се е свила до 0,3 млрд. крони от 5,1 млрд. крони, обяви компанията. Тя се опитва да съкрати разходи в размер на 9 млрд. крони до 2017 г., а анализаторите очакват, че тя ще обяви още съкращения на работни места, за да постигне целта си.

Ericsson заяви, че спадът на продажбите е дошъл предимно от пазари със слаби икономики, като Бразилия, Русия и от Близкия изток. Продажбите в Европа също са били по-слаби, след като операторите са завършили големите си мрежови проекти през 2015 г., допълват от компанията. 

Същевременно компанията се опитва да съживи растежа на финансовите си показатели чрез спестявания, докато се конкурира в един все по-тежък пазар с играчи като Huawei Technologies и Nokia.

От своя страна телекомуникационните оператори се въздържат от инвестиции, след като похарчиха милиарди долари за изграждането на четвърто поколение мрежи, така че потребителите да могат да ползват стрийминг на видео и музика на своите телефони и таблети. Междувременно търсенето на оборудване за 5G мрежи се очаква да започне да расте, въпреки че технологията все още не е готова.

Повече технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още