IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд конфетите: Тъмната страна на успеха на стартъпите

Голяма част от стартиращите фирми се провалят не заради бизнес проблеми, а заради чисто човешки

17:39 | 13.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

“През целия период на набиране на капитал до откриването на водещия инвеститор, се чувстваш отвратително, защото всеки друг инвеститор, с когото говориш, ти казва колко зле е бизнесът ти”, коментира 46-годишният Кимбал Мъск. Той твърди, че е изпаднал в депресия, след като стартъпът им с брат му Илон Zip2 е продаден за 307 млн. долара, докарвайки им повече пари, отколкото някога са си мечтали да имат на 27-годишна възраст.

Чувствайки се изгубен, той се записва на училище по готвене и в крайна сметка основава стартъпи в тази индустрия - Kitsche Restaurant Group, Big Green и Square Roots.

34-годишната Ребека Алонзи твърди, че е развила зависимост от сладки храни, за да издръжа дългите нощи на работа в своята компания Nourish. Когато заваляват истинските поръчки, тя качва 13 килограма. В крайна сметка Ребека се присъединява към анонимна група на хора, които системно преяждат, и започва да губи излишните килограми. След това обаче се оказва, че не може да се фокусира. Психиатър я диагностицира с хиперактивност с дефицит на внимание. Предприсва ѝ Adderall - стимулант, който по думите ѝ я превръща в “слаба, раздразнителна и много продуктивна”.

В рамките на година Ребека започва системно да страда от главоболие и спира медикамента. Докато изгражда своята компания за здравословно хранене, тя съсипва собственото си тяло. “Толкова много исках да направя нещо важно, че бях готова да отида до ръба”, коментира тя. “Това, което научих по-късно, е, че има начини да станеш суперчовек, които не изискват самопожертване”.

Алонзи наема нов главен изпълнителен директор, който да се грижи за процесите, но тя самата остава ангажирана с доста неща и се фокусира върху нови проекти. За да се бори с демоните си, Ребека включва няколко активности в ежедневието си, като дълбоко дишане, разходки без смартфон и катерене.

Въпреки че много предприемачи намират начини да се справят със стреса, някои действат все по-деструктивно.

Огромната енергия на Брандъд Трюекс му помага да изгради култов бранд за разкрасителни продукти със стотици служители. Трюекс ръководи по-голямата част от базираната в Торонто Deciem сам. Спи малко и използва ефедрин и кофеин, твърди Рияд Суидан, негов партньор от 11 години. Докато компанията расте, същото важи и за напрежението. Суидан казва, че Трюекс започнал да ползва метаамфетамин около началото на 2018 г., което довело до все по-хаотично поведение.

През октомври инвеститорът в Deciem Estee Lauder предприема съдебни действия, в които обвинява Трюекс, че е направил стотици “притеснителни публикации” в социалните мрежи на Deciem, включително такива със заплахи. Освен това е наел частен самолет и е отворил нова централа без да се консултира с борда на компанията. Говорителка на Deciem отказва да коментира случая.

Тези обвинения стават причина Трюекс да бъде премахнат от компанията. Миналата година той е хоспитализиран три пъти в резултат от халюцинации, получени от злоупотреба със силни лекарства - два пъти в Лондон и веднъж в Канада, твърди партньорът му, който обвинява медикаментите за падението на Трюекс. През януари Трюекс загина, след като падна от 32-рия етаж.

В технологичните среди често се говори за това, че много от стартиращите фирми се провалят заради проблемите с хората, а не заради бизнес провал.

За бившият директор на Etsy Дикерсън напрежението става наистина голямо. Две години след IPO-то цената на акциите се е сринала с повече от 30% от тази при листването, а бордът го уволнява.

След период, в който се чувства зле, той започва да оценява живота такъв, какъвто е, благодарен за опита си и готов да сподели знанията си с други. Сега работи като съветник на директори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още