IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон разби надеждите на Uber

Вместо 5-годишен лиценз за работа в града, компанията получи едва двумесечен

14:10 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският стартъп Uber получи двумесечен лиценз за работа в Лондон. Компанията за споделено пътуване не успя да си осигури максималния петгодишен лиценз в рамките на битката си с регулатора, който преди време спря операциите ѝ в британската столица, предава Ройтерс.

През 2017 г. Transport for London (TfL) отказа на компанията от Силициевата долина да поднови лиценза ѝ заради провала в справянето с редица проблеми – от проверките на шофьорите до справянето със сериозни криминални деяния.

През 2018 г. съдия даде на Uber 15-месечен пробационен лиценз, който изтича на 25 септември. Отсрочката беше направена след няколко промени в бизнес модела на компанията в Лондон – най-важният ѝ европейски пазар.

TfL обяви, че новият двумесечен лиценз е даден с „нови условия за гарантиране сигурността на пътниците“ и изискване за предоставяне на повече информация от компанията.

Uber коментира, че ще работи в тясно сътрудничество с TfL и ще предостави всякаква необходима допълнителна информация.

"Ще продължим да слушаме, да учим и да се подобряваме, за да предоставим най-добрата услуга, докато сме доверен партньор на Лондон“, коментира Джейми Хейууд, регионалният генерален мениджър на Uber за Северна и Източна Европа.

Отнемането на лиценза през 2017 г. се случи само седмици, след като главният изпълнителен директор Дара Косровшахи зае ръководния пост. Водачите на традиционните черни таксита в в Лондон лобираха активно срещу подновяването на лиценза, посочвайки, че има проблеми със сигурността, със стандартите на работа и с подриването на техния бизнес модел.

Uber твърди, че близо 45 хил. шофьори в града се радват на гъвкавостта на работата си, а компанията е предприела няколко стъпки, за да подобри сигурността на клиентите.

Новите условия, поставени от TfL, покриват споделеното пътуване, подходящи застраховки и проверки на документите на шофьорите на Uber.

Кметът на Лондон Садик Кан, който е и председател на TfL, отдавна е критичен към Uber. През август той коментира пред радио LBC, че компанията трябва да работи по правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още