IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължава ограничителните си мерки срещу кибер атаки с една година

Това се случва няколко дни след засичането на злонамерени кибер действия, които са се възползвали от коронавирусната пандемия

22:31 | 14.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Съветът на ЕС прие решение за удължаване с още една година до 18 май 2021 г. на ограничителните мерки срещу кибер атаки, които застрашават съюза или неговите страни членки, съобщава пресцентърът на Европейската комисия.

По този начин ЕС ще запази възможността си да налага целенасочени ограничителни мерки на физически или юридически лица, замесени в кибер атаки, които причиняват значително въздействие и съставляват външна заплаха за съюза или неговите страни членки.

Ограничителни мерки могат да бъдат налагани и в отговор на кибер атаки срещу трети страни или международни организации, когато те са смятани за необходими за постигането на цели от Общата външна политика и политика на сигурност в ЕС.

Основната цел остава сдържането и отговорът на кибер атаки, насочени срещу ЕС или неговите страни членки.

Рестриктивните мерки включват забрана за хора да пътуват в страни от съюза и замразяване на активи на физически и юридически лица. Хора и компании от страни членки на ЕС нямат право да предоставят средства на включените в черен списък фирми и лица.

Решението е взето само няколко дни след съобщението на Европейския съюз и неговите страни членки за злонамерени кибер действия, които се възползват от коронавирусната пандемия. В него се отбелязва решителността на ЕС да предотврати, обезкуражи, възпре и реагира на злонамерени кибер действия, включително в рамките на по-широка реакция на кризата с COVID-19.

Законодателната рамка, определяща режима на кибер санкции, беше приета през май 2019 г. и създаде основата, върху която ЕС може да налага целенасочени рестриктивни мерки в отговор на кибер атаки.

ЕС остава ангажиран с глобално, открито, стабилно, мирно и сигурно кибер пространство и следователно потвърждава необходимостта от засилване на международното сътрудничество за насърчаване на базиран на правилата ред в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още