IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft изпрати рекордно тримесечие

Компанията очаква коригираната ѝ оперативна печалба да достигне 1 млрд. долара през 2024 г.

10:15 | 05.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Компанията за споделено пътуване Lyft прогнозира коригирана оперативна печалба от 1 млрд. долара за 2024 г., след като отчете рекордни резултати за второто тримесечие, залагайки на силното представяне на пазара на споделени пътувания, докато той се възстановява от дъното, което удари по време на пандемията, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Lyft се повиши с повече от 8% по време на следборсовата търговия, след като компанията също така обяви печалба, която се оказа над прогнозите на анализаторите и се дължи на по-голямото търсене на превози и на усилията за свиване на разходите.

По-рано тази седмица по-големият конкурент на Lyft – Uber, обяви добри тримесечни данни, сигнализирайки, че има силно търсене на споделени пътувания, въпреки че високата инфлация принуждава някои потребители да намаляват разходите си.

Същевременно и Uber, и Lyft имат приток на шофьори към техните платформи на фона на увеличаването на разходите за живот. Потребителите също така предпочитат да резервират превози, докато офисите отново отварят врати, а пътуванията се възобновяват.

„По-голямата част от новите шофьори дойдоха органично... Имаме развитие, тъй като все повече и повече хора се радват на този допълнителен доход“, коментира президентът на Lyft Джон Зимър в интервю за Ройтерс.

Цимер вижда още възможности за растеж, докато Lyft работи по това как комбинира шофьорите с превозите, по подобрени карти и въвежда нови програми за потребителите.

И все пак компанията предупреди за предизвикателства през третото тримесечие заради инфлацията и макроикономически фактори, включително по-големите разходи за застраховки, които могат да повлияят на маржа през настоящото тримесечие.

Lyft също така очаква ръстът на приходите ѝ за годината да бъде по-бавен от 36-те процента, които постигна през 2021 г.

Стивън Фокс от Fox Advisors твърди, че пазарът на споделени пътувания може да поеме нагоре, докато средната цена за притежаването на кола се увеличи и повечето потребители се насочват към алтернативи.

„Lyft и Uber правят услугите си по-достъпни“, казва още той.

Коригираната печалба преди данъци, лихви, обезценка и амортизация (EBITDA) на Lyft е достигнала 79,1 млн. долара за второто тримесечие, надхвърляйки прогнозата за 18,66 млн. долара по данни на Refinitiv.

На коригирана база Lyft е спечелила по 13 цента на акция, спрямо загуба от 3 цента, очаквана от анализаторите.

Компанията заяви, че се стреми към 700 млн. долара свободен паричен поток за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още