IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София ще махат останали от социализма фасадни реклами

Част от тези реклами вече са опасни, тъй като са тежки и неподдържани от много време

15:03 | 10.05.10 г.
В София ще махат останали от социализма фасадни реклами

Проверка и установяване на останалата фасадна реклама от времето на социализма започва Столичният инспекторат, съобщи Иво Пенев, началник сектор „Контрол по рекламната дейност“, цитиран от БТА. По думите му ще бъде проверявана основно територията на центъра, където са съсредоточени такъв тип реклами. Очакванията са те да са около 50 броя.

След описването на изостаналите реклами ще бъде изготвен доклад до направление „Архитектура и градоустройство“, за да се определи начинът, по който ще се премахват. Според Пенев част от тези реклами вече са опасни, тъй като са и тежки, и неподдържани от много време.

От установените 127 незаконни фасадни реклами по пешеходната част на улица „Пиротска“ вече са премахнати доброволно 100 от тях. За част от останалите фасадни реклами собствениците или наемателите на обектите са поискали допълнителна отсрочка, тъй като била необходима техника, с която да се демонтират. На другите, които не са спазили срока за доброволно премахване са съставени три акта и са наложени глоби за 300 лева.

Проверка за законността на поставената фасадна реклама е започнала от 5 май и по пешеходната част на бул. „Витоша“. След това инспекторите ще обхванат поставените рекламни елементи и по бул. „Патриарх Евтимий“.

От днес до петък екипи на фирмите по почистването ще премахват налепените рекламни афиши по бул. „Сливница“. Паралелно с това тече и установяването на фирмите, които са ги разлепяли на нерегламентираните места, както и установяването на квадратурата на незаконната реклама.

След като това приключи, ще бъдат изпратени покани за съставянето на актове на нарушителите, казва Пенев. По думите му първо ще се издирят фирмите, които са лепили и те ще бъдат глобени, ако това не е възможно - ще се глобяват възложителите - обслужващите рекламни агенции.

Инспекторите от Столичния инспекторат в 24-те района вече са извършили проверка за поставената незаконно реклама по дърветата в столицата. Предстои обобщаването на резултатите от нея, както и на вида на рекламните послания, забодени върху дърветата. След това ще бъдат изпратени покани за съставяне на актове на фирмите, които са се рекламирали чрез този тип незаконна реклама.

От инспектората отчитат, че от началото на годината до 5 май в София са съставени наказателни постановления за общо 20 500 лева за незаконна фасадна реклама и за реклама в зелени площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още