IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерите и програмистите се концентрират върху сигурността на смартфоните

Разширяването на пазара и масовите транзакции през смартфони изостри интереса на хакерите и крадците на данни

21:24 | 30.12.11 г.
Хакерите и програмистите се концентрират върху сигурността на смартфоните

Мобилните телефони, които дълго време се смятаха за сигурни на фона на нарастващите заплахи за компютърната сигурност, се превръщат в основна мишена за хакерите и увеличаваща се грижа за отделите по информационни технологии в компаниите, съобщи Ройтерс.

Макар че първият вирус за мобилен телефон се появи през юни 2004 г., рискът от хакерски прониквания остана ограничен заради относително малкия дял на пазара. Но напоследък тази ситуация се промени заради ръста на сегмента на смартфоните, който през тази година регистрира по-висок ръст от този на компютърния пазар, както и заради доминиращото положение на софтуера Android на Google Inc.

Появата на плащания през мобилен телефон изостри интереса на хакерите и крадците на данни.

„Сигурността на мобилните устройства се превърна в голяма грижа, откакто транзакциите през смартфони достигнаха много по-висока стойност, включвайки достъп до корпоративни данни, управление на личните финанси и покупки онлайн“, заяви Стивън Натасингх, ръководител на американската изследователска компания Vaxa Inc.

Повечето потребители не защитават своите смартфони. По данни на Juniper Research по-малко от 5% от смартфоните и таблетите имат инсталиран софтуер за сигурност. Оттам очакват ръст на търсенето, а общият годишен пазар на софтуер за сигурност на мобилни устройства да се разшири до 3,6 млрд. долара до 2016 г.

"При положение, че все повече и повече мобилни устройства биват ограбвани без знанието на собственика им, рискът от кражба на самоличността и персоналните финансови загуби се увеличават“, твърди Питър Дейвин, главен изпълнителен директор на Cryptzone.

Проучване на Deloitte от тази седмица показва, че компаниите в секторите на технологиите, медиите и телекомуникациите очакват данните, съхранявани в мобилните устройства на персонала им, да се превърнат в основно главоболие през 2012 г.

„Служителите трябва да разберат, че използването на лично устройство за достъп до корпоративни данни може да има последици за отделния индивид“, посочва Дейвин. „Например ако то бъде загубено, откраднато или тайно предоставено на друг, организацията може да реши да изтрие данните“, добавя той.

Само в САЩ всяка минута се губят 113 мобилни телефона, отбелязват от изследователската компания Gartner.

За повечето нападения престъпниците трябва да инсталират софтуер на телефона на жертвата. Но на събиране на хакери през тази седмица Карстен Нол, известен експерт по сигурност на мобилните телефони, показа как да се получи пълен контрол върху телефон отдалеч и как да се изпратят текстови съобщения и да се говори от телефони, до които не е имал достъп.

Нол използва слабост в мрежовата технология на  GSM-ите, която се използва от милиарди хора в 80% от световния мобилен пазар, която операторите могат да отстранят в своите мрежи, но повечето не са го направили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още