IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на мобилни устройства втора ръка расте

Все повече хора продават джаджите, които са използвали само година

10:04 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Много собственици на Apple iPhone искат да подменят устройството си щом приключи стандартния двугодишен договор с мобилния оператор, от който са го купили, пише MarketWatch. Тогава те обикновено го продават. Още по-интересно е поведението на притежателите на таблети, които не са обвързани с договор и продават новата си джаджа около година, след като са я купили.

Във вторник Apple представи новата версия на своя iPad, което се очаква да провокира собствениците на сегашния iPad да започнат да продават устройствата си, които в най-лошия случай са купени преди 18 месеца, се казва в ново проучване на сайтовете за използвани устройства - Gazelle и NextWorth.

След като от Apple оповестиха датата на новата премиера, от Gazelle са отчели 64% скок в обявите за употребявани iPad таблети. Повече от половината от тях са за последната версия на устройството, която дебютира през ноември 2012 г. От NextWorth съобщават, че последният iPad 4 е отговорен за повече от половината продажби през сайта, откакто е излязъл на пазара до момента.

"Потребителите очакват големи промени по дизайна," заявява Антъни Скарсела, който отговаря за устройствата в Gazelle. "След излизането на новия iPhone 5S всички очакват iPad 5, изпълнен в златисто, както и оборудван с новата технология за разпознаване на пръстов отпечатък. Потребителите искат и комбинация от тънкия корпус на iPad Mini и по-големия Retina дисплей на iPad 4 в един продукт," смята Скарсела.

И докато пазарът на използвани устройства процъфтява, търсенето на нови таблети бележи спад. За второто тримесечие на годината Apple е отбелязала 14% спад в продажбите на iPad в сравнение със същия период на 2012 г. Пак тогава компанията е загубила 32% от пазарния си дял при таблетите, съобщава анализаторската компания IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още