IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато четката за зъби се заговори със смартфона

Известия за трафика карат часовника да вибрира, а прахосмукачката може да бъде пусната с един SMS – светът на CES

11:16 | 07.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Прахосмукачката&nbsp; Rydis H68 Pro Hybrid Robot Vacuum &ndash; може да се включва дистанционно чрез смартфона. &nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прахосмукачката  Rydis H68 Pro Hybrid Robot Vacuum – може да се включва дистанционно чрез смартфона.  Снимка: Ройтерс

Всичко започва с една налудничава идея. Томас Сервъл не вярвал на малката си дъщеря, че си е измила зъбите, но не можел и да я контролира. Тъкмо така на бившия служител на Google му хрумва една идея: четка за зъби, която измерва дейностите по почистване с датчици и предава данните на смартфона на някой от родителите. Резултатът французинът показва директно на шоуто CES в Лас Вегас - първата свързана в мрежа четка за зъби, която е предназначена да мотивира дори и възрастните на хигиенни навици срещу 100 до 200 долара.

Който не харесва толкова много високотехнологичните джаджи, може да счете, че устройството е малко странно. Но то бележи една тенденция, която отива далеч отвъд спалните на технологичните маниаци. На CES, която традиционно диктува темите за новата година в индустрията, ще могат да бъдат видени толкова мрежови и интелигентни продукти, както никога досега, пише в свой анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Милиони лаптопи, таблети и смартфони отдавна са онлайн. Въпреки това интернет продължава да расте: дори отоплителните уреди и ключалките, печките и сушилните могат да бъдат свързани онлайн, а колата така или иначе е обсебена от десетки сензори и предаватели. По този начин потребителите могат да проверят с приложение за мобилния телефон колко пълен е резервоарът или на път за вкъщи да затоплят хола, да измерват кръвното налягане по време на джогинг и от втория етаж да включат сушилнята в мазето. Ако говорим за технологичната индустрия, в бъдеще всичко ще бъде умно и свързано с мрежата. 

От години производителите говорят за свързаните домове - например за хладилник с достъп до интернет, който навреме поръчва допълнително мляко, и предпочитат да мълчат за данните за продажбите на тези уреди. Много неща наистина ни карат да предположим, че много интелигентни устройства всъщност наистина ще завладеят света през идните години. Защото в момента всичко е готово за работа в мрежата – има евтини сензори и предаватели, бързи интернет връзки, а смартфоните служат като дистанционно управление за цифровия свят. Напредък може да се очаква и по отношение на стандартите за обмен на данни.

Сензорите всъщност са сетивните органи на интелигентните продукти. Четката за зъби например измерва усилията за почистване със сензори за движение и позиционни сензори. Въпреки това сензорът вече може много повече неща: да определя местоположението, да измерва тонове, светлина и температура, както и сърдечната честота, проводимостта на кожата и мускулната активност. „Можете да инсталирате сензори на много по-ниски цени, отколкото преди", казва Шон ДюБравак, главен икономист на американската браншова асоциация CEA. По този начин свързаността ще се превърне в стандартна функция. На практика всичко може да бъде в мрежата.

Поглед към това бъдеще ни разкрива и CES 2014. Там има фитнес часовници, които мерят пулса и кръвното налягане, тениски, които следят съня на бебето, или метеорологични станции с приложения за смартфони. В промишлеността сензорите помагат за предотвратяване на увреждания: така например има рафинерии, където сензорите внимават за това всички кранчета на каналите да са затегнати, ако това се налага.

Революцията при сензорите преобразува и производството. Тъй като компонентите са толкова евтини, дори и новосъздадени фирми могат сами да развиват хардуер. Предвид високата досега цена това бе възможно само за най-големите корпорации. Със своите идеи сега и производители оставят отпечатък в тазгодишното CES.

Всичко това обаче нямаше да работи без дистанционното управление чрез смартфон.

Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mia11
преди 10 години
Тогава ще настъпи прекрасният нов свят по Олдъс Хъксли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още