IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайният печеливш от сделката за WhatsApp

Apple, Google и Youtube, а сега и WhatsApp – легендарният инвеститор Sequoia Capital знае как да кешира инвестициите си

16:54 | 21.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Гьоц: &bdquo;WhatsApp направи за мигновените съобщения това, което Skype направи за телефонните и видео разговорите&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Гьоц: „WhatsApp направи за мигновените съобщения това, което Skype направи за телефонните и видео разговорите". Снимка: Ройтерс

Това е наистина доста впечатляваща галерия – гуруто на Apple Стив Джобс е първи, следват основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, а между тях и други именити основатели на интернет компании. Инвеститорът Sequoia Capital може да се похвали с дълга и богата история на успешни инвестиции. Сега той може да добави към илюстрирания със снимки баланс в уебсайта си още един портрет – той е единственият кредитор на онлайн услугата WhatsApp, която ще бъде придобита от Facebook. 

От общо 19 млрд. долара, които Facebook ще плати за приложението, основателите Ян Коум и Брайън Екшън  наистина ще получат по-голямата част. Но и за Sequoia сделката вероятно ще си струва. Инвеститорът е дал на WhatsApp първоначално 8 млн. долара, а в допълнителни финансови цикли още около 50 милиона долара. Срещу това финансиране според американските медии той държи почти 20 на сто от акциите. С придобиването сага те биха стрували 3 до 3,5 милиарда долара, предава агенция Bloomberg, позовавайки се на запознат източник. 

Дори и за гигант като Sequoia Capital това представлява доста добра сделка. Финансовият инвеститор ще получи 60 кратно своята инвестиция. Дори и за рисков капиталист, който финансира неуспешните инвестиции с успешните продажби, това представлява една огромна печалба.

„WhatsApp направи за мигновените съобщения това, което Skype направи за телефонните и видео разговорите", пише партньорът в Sequoia Джим Гьоц в публикация в блога си. Използвайки интернет за комуникация, приложението е променило начина на личната комуникация, смята Гьоц. Основателите - „талантливи аутсайдери" - са се фокусирали освен това и върху изграждането на чиста, мълниеносно бърза комуникационна услуга, която функционира правилно.

Впоследствие винаги е лесно да се намират причини за даден успех, пише в свой коментар за германския икономически всекидневник Handelsblatt Кристоф Керкман. Независимо от това и в този случай Sequoia Capital защитава своята легендарна репутация. От основаването си през 1972 г. компанията постоянно демонстрира усета си за основатели-визионери и добри бизнес идеи. Тя е дала начален капитал на Apple, Oracle и Atari, но също така и на Yahoo, Google и PayPal, Zappos и Youtube. Който може да убеди тези инвеститори в идеите си, скоро може да бъде звезда в технологичния свят, пише още Керкман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още