IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигурни ли са ядрените централи в Китай?

Добър или лош знак са бързите темпове, с които се развива атомната енергетика в страната

12:37 | 29.06.14 г. 2
<p>
	Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн разговаря с представител на китайския собственик на централата в Тайшан, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн разговаря с представител на китайския собственик на централата в Тайшан, Снимка: Ройтерс

През миналата седмица френският ядрен регулатор излезе с необичайно прямо съобщение, в което изразява опасенията си относно строежа на атомна електроцентрала в китайския град Тайшан, провнция Гуангдонг, пише Forbes. Тя е собственост на държавната компания China General Nuclear Power Corp., която се очаква съвсем скоро да завърши строежа и да пусне централата в експлоатация. Съоръжението ще има капацитет от 3500 мегавата и ще използва два ядрени реактора, разработени от френската компания Areva.

Националната електрическа компания на Франция (ЕDF) надзирава изкъсо проекта, в който притежава 30%, припомня Forbes.

В момента, в който заработят, реакторите в Тайшан ще се превърнат в най-големите в света и всеки от тях ще генерира двойно повече мощност от капацитета на средностатистическия ядрен реактор на планетата. Такива съоръжения, известни с името European Pressurized Reactors (ЕPR), не са били пускани в експлоатация за комерсиални нужди до момента. Новата електроцентрала се очаква да заработи през следващата година. Скоро след това във Франция и Финландия ще бъдат завършени други две атомни електроцентрали, които ще използват идентични реактори.

Първите EPR централи в Европа трябваше да заработят още преди четири години. В Китай строежът на атомни електроцентрали също търпи забавяне, но тази в Тайшан, която струва 8.3 млрд. долара, напредва много по-бързо от проектите във Франция и Финландия.

Като добър или лош знак обаче можем да приемем бързите темпове, с които се развива ядрената енергетика в Китай? “Невинаги е лесно да разбереш какво се случва на строителната площадка в Тайшан,” казва Стефан Пейе от ядрения регулатор на Франция. “Нямаме такъв редовен контакт с хората в Китай относно контрола на EPR, какъвто имаме с финландските ни партньори.” Подобно е и мнението на Филип Жаме, който е експерт в областта на безопасността в ядрената енергетика. “За жалост съвместната ни работа не е на нивото, на което ни се иска,” заяви той през февруари, имайки предвид компанията, която изгражда атомната електроцентрала в Тайшан.

Не всички обаче са критици. Главният оперативен директор на Areva – Филип Нош, казва, че китайският ядрен регулатор “изисква изключително много”. Нош може би е прав, но се оказва, че китайските инспектори имат твърде много задължения и твърде малко време. “Едно от обясненията за трудностите в контактите ни с китайските власти е, че те са претоварени,” казва Жаме.

През март 2011 г., по време на катастрофата, сполетяла японската централа Фукушима, китайските лидери преустановяват издаването на лицензи за атомни електроцентрали и насрочват проверки на функциониращи съоръжения, както и на такива, които са в процес на строеж.

В момента Китай отново е поела курс "пълен напред" по отношение на ядрената енергетика. 28 от 72 реактора, които се строят в различни точки на света в момента, се намират в Китай, а от Пекин излезе информация, че ще бъдат изискани допълнителни разрешителни за строеж на такива съоръжения. Нито една страна в света не строи повече атомни електроцентрали в момента от Китай. Второто място се държи от Русия, която в момента конструира 10 такива централи.

Китайските компании не строят ядрени реактори само в Китай, но започват и да ги изнасят в чужбина. Първият клиент е съседен Пакистан, който ще купи напредничав китайски ядрен реактор, който ще се превърне в първия от вида си в света. В Карачи обаче са сериозно притеснени, че неизпробваните реактори, базирани на дизайн на Westinghouse, но изградени с китайски компоненти, ще застрашат здравето на 20-милионното население на пакистанската столица.

Амбициите на Китай се простират много по-далече от приятелския Пакистан. Китайски държавни дружества притежават 40% от английската атомна електроцентрала Hinkley Point C, в която предстои да заработят два EPR реактора. През миналата седмица Великобритания подписа споразумение с Китай, което позволява на британски компании да строят, притежават и стопанисват китайски ядрени реактори. Три държавни китайски дружества обмислят подобни проекти в Турция, Бразилия, Южна Африка и Аржентина.

Мнозина смятат, че китайските корпорации ще успеят. “Китай има всички необходими качества, за да реализира международната си ядрена експанзия,” казва юристът Ким Йонг Джун. “Страната има относително успешна история по отношение на безопасността, стабилно правителство и голям капитал.”

Китай определено има парите, но въпросът с безопасността остава без отговор, поне за чужденците. Официалните власти в Пекин съобщават за едва няколко аварии в атомни електроцентрали в Китай за последните 22 години. Не е ясно обаче дали това е цялата истина. “Действията на китайския ядрен регулатор остават пълна мистерия,” казва Албърт Лай от анализаторската компания The Professional Commons в Хонконг. “В Китай няма никаква прозрачност.”

Освен това, съществуват опасения, че трите китайски дружества, занимаващи се с инвестиции в областта на ядрената енергетика, ще бъдат разпокъсани от стремежа си да реализират едновременно много проекти. Те няма да могат да осигурят пълната гама от услуги на всички клиенти, като в това число обслужването на вече функциониращи централи, смятат експерти. Смята се дори, че китайците няма да могат да осигурят и достатъчно работници за строителната фаза на амбициозното начинание. Неясности има и по отношение на парите, които китайските дружества трябва да отпуснат.

Дори в Китай въпросителните са много. Ли Юлун, бивш вицепрезидент на China National Nuclear Corp., изразява притеснението си, че китайските компании, разработващи ядрени реактори, не споделят загрижеността на Пекин по отношение на безопасността. Държавната изследователска агенция в Китай изрази съмнения относно ускореното темпо, с което страната започва да развива ядрени централи. Китай все пак е страната, в която всичко се завършва предсрочно, но качеството на строежите не е особено високо, припомнят от Forbes.

Защо китайските регулатори не вдигат телефона на французите, които искат да обсъдят случващото се в Тайшан? Може би са твърде заети, както смята Жаме, но може и да са притеснени от трудни за разрешаване проблеми на строителната площадка, които не искат да споделят с чуждестранните си партньори. От малкото, което знаем, Тайшан вече изпитва доста трудности при строежа на централата. По време на визитата си през миналата година, френски инспектор по безопасността забелязал, че няколко парни генератора и помпи не са поддържани “по адекватен начин”.

Има и друга вероятност, пише Forbes. Регулаторите от Пекин да демонстрират арогантността, която е доста типична за китайските официални власти в последно време. Засега ясна информация по тези въпроси няма, като всичко е просто спекулация.

Можем обаче да сме сигурни, че нещо в Китай не е съвсем наред, което предизвиква притеснения за появата на втора авария, с мащабите на тази в Чернобил, в Китай или някъде по света в китайска електроцентрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 9 години
Доколкото съм останал с впечатления, макар да не съм експерт, за ядрените централи е от изключителна важност професионалната и компетентна работа при експлоатацията на реактора. В Чернобил са правели обучение, при което са били изключени всички системи за сигурност - малко тип "Я да видим какво ще стане". Руснаците емпирично са отговорили на този въпрос.Искам да вярвам, че ако Пакистан построят централа до 20-милионната си столица, надали биха подходили немарливо по отношение на строежа и експлоатацията.Но ако нещата се извършват през пръсти, не е изключено да има повторение на авария тип "Фукушима". Което все пак е малко по-добре от тип "Чернобил", но достатъчно зле иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още