IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Samsung зависи от новите ѝ телефони

Анализаторите смятат, че печалбата на компанията ще се повиши значително след излизането на новите й устройства

16:06 | 03.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приходите на технологичният гигант Samsung Electronics за периода януари-март вероятно ще отбележат шесто поредно тримесечие на спад, но инвеститорите залагат, че тази година резултатите на компанията ще се подобрят благодарение на добрите продажби на чипове и възлагат големи надежди на новите модели смартфони, пише CNBC.

Акциите на южнокорейската компания достигнаха 21-месечен връх в средата на март след като брокерите повишиха прогнозите си за печалбата ѝ. Между януари и март цената на акциите на Samsung се покачи с 8,6%, което е с 12,1% повече спрямо преходния период.

Инвеститорите вярват, че телефонът Galaxy S6 и извитите модели устройства ще се продават бързо, когато излязат на пазара през този месец благодарение на положителните отзиви до момента. Освен това анализаторите твърдят, че средният клас телефони на компанията ще повишат продажбите ѝ, което подсказва, че спадът на печалбата от бизнеса с телефони е към края си.

Очаква се възстановяването да бъде подкрепено от високите продажби на полупроводници. В допълнение към по-голямото търсене на чипове памет, бизнесът със системни чипове на Samsung се връща към печалбата през тази година. Нейните процесори Exynoss ще влязат в част от новите телефони Galaxy.

„Това е година за възстановяване на Samsung, твърди фонд мениджърът Парк Сун-дзие от LS Asset Management, който притежава акции на Samsung. “Цената на акциите отразява всичко това“.

Очакванията са възстановяването да се случи постепенно и доста по-бавно от постигането на рекордната печалба през 2013 г. Средната прогноза от проучване на Thomson Reuters, обхванало 41 анализатори, е, че през първото фискално тримесечие оперативната печалба ще достигне 5,3 трлн. вона (4,82 млрд. долара), което е с 38% по-малко от миналогодишните 8,5 трлн. вона, тъй като приходите на подразделението за мобилни устройства намаляват.

Следващата седмица компанията трябва да обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на тази година.

Но анализаторите твърдят, че основните показатели трябва да покажат значително подобрение, след като двата модела Galaxy S6 бъдат пуснати в цял свят. Анализаторът на BNP Paribas Питър Ю очаква Samsung да продаде 44 млн. нови телефона тази година, в сравнение с 38-те млн. бройки, които продаде миналата година от разочароващия Galaxy S5.

Анкета сред 51 анализатори, направена от Thomson Reuter I/B/E/S, показва, че очакванията на експертите са годишната печалба да се увеличи до 26,5 трлн. вона от 25 трлн. вона през 2014 г.

"Вярваме, че бизнесът на Samsung със смартфони е във фаза на пълно възстановяване“, коментира Ю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още