IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba има нов ръководител, но Джак Ма остава истинското лице на компанията

Главният оперативен директор на Alibaba заема ключовия мениджърски пост в китайския гигант

11:29 | 10.05.15 г.
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Когато ексцентричният основател на Alibaba Holding Джак Ма се оттегли от поста главен изпълнителен директор преди две години, той заяви, че „интернет принадлежи на младите хора“ и обеща, че повечето ръководители на компанията, родени през 60-те години, ще се оттеглят скоро от мениджмънта, пише Ройтерс.

В четвъртък Джак Ма обяви, че начело на Alibaba застава роденият през 1972 г. Даниел Джан. Ходът е част от по-широките рокади в компанията.

И все пак, дори и сега, когато Джан, който е от осем години във фирмата и е неин оперативен директор, застане на ръководния пост, Alibaba до голяма степен си остава компанията на Джак Ма, каквато беше, когато той я основа в своя апартамент преди 16 години.

Ма оказва огромно влияние върху Alibaba, тъй като заема поста изпълнителен председател и контролира 6,26% дял от нея към края на 2014 г., който е на стойност около 13,4 млрд. долара.

"Независимо кой е главен изпълнителен директор, Джак Ма пак ще има абсолютен контрол над компанията“, твърди Хенри Гуи, анализатор на Summit Research.

Ако Ма е визионерът, работата на Джан ще бъде да осигурява бързи резултати, особено, когато електронната търговия достигне бум.

В четвъртък компанията отчете, че мобилните трансакции през тримесечието, приключило през март, възлизат на повече от 50% от общите за първи път. В това отношение Джан има силна репутация за работата си.

От компанията посочват, че той е „ключовият архитект“, стоящ зад особено успешния ден за пазаруване „Double 11”, известен още с името Singles Day, който се проведе на 11-и ноември. Той успя да надмине Черния петък в САЩ, превръщайки се в най-голямото събитие за пазаруване в света, като помогна на платформата Tmall да спечели популярност.

„Бизнесът трябва да се промени, тъй като пазарът се променя. Те имат нужда от някой, който наистина може да води компанията през процеса на адаптиране към тази среда“, коментира Тиен Ху от T.H. Capital Research в Пекин.

В писмо до служителите, изпратено в четвъртък, Ма поздравява главния изпълнителен директор Джонатан Лу, който ще стане вицепредседател и ще се фокусира върху развитието на таланта.

„През тези две години Джонатан трябваше да се изправи пред огромен натиск и той го прегърна с много смелост и саможертва. Това бяха двете години, в които бизнесът на Alibaba се разрасна“, пише Ма.

Но по време на управлението на Лу, който е роден през 1969 г., цената акциите на компанията отбеляза спад с повече от 30% от своя връх в средата на ноември.

През януари китайските регулатори насочиха вниманието си към Alibaba във връзка с опасения за кражба на интелектуална собственост и нелегален бизнес в нейните платформи. Ма бързо успя да успокои нещата.

Говорителят на компанията заяви, че слуховете, че Лу може да е бил отстранен заради лошо представяне, не са верни, допълвайки, че рокадите са били планирани още през 2012 г.

Джан ще поеме кормилото в неделя, точно две години след като Лу застана начело на Alibaba. Въпреки това лицето на компанията си остава Джак Ма.

"Инвеститорите, китайското правителство, главните изпълнителни директори и чуждестранните държавни глави ухажват Alibaba и всички си проправят път към вратата на Джак Ма заради влиянието, което има той вътре в нея като неин създател, както и за това как е приемана тя“, коментира Дънкан Кларк, председател и управляващ директор на DBA China.

“В сянката на Джак е трудно да блеснеш“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още