IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създава ли се балон на пазара на мобилни услуги?

Нараства броят на компаниите в индустрията, оценявани на над 1 млрд. долара

08:42 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Броят на мобилните интернет стартъпи с пазарна оценка над 1 млрд. долара е скочил с една трета само за осем месеца и това се оказва проблем за някои рискови инвеститори, които искат да печелят от инвестициите си, предава Bloomberg.

Вече се наблюдават признаци на влошаване на възвращаемостта. Съотношението на мобилните интернет стартъпи, които са или продадени, или стават публични компании, спрямо инвестициите, намалява през последните шест тримесечия според консултантската компания Digi-Capital. 

По думите на Раджив Чанд, управляващ директор на компанията за проучвания Rutberg & Co, има признаци за създаването на балон на пазара на мобилни услуги.

Компаниите, които са получили инвестиции в размер между 8 и 10 млн. долара преди няколко години, сега получават по 50 млн. долара, коментира той.

“Прекалено много хора минават през компаниите за мобилни услуги”, допълва експертът.

Инвеститорите се насочиха към мобилните интернет стартъпи, след като чрез тях всякакъв тип услуги станаха достъпни през смартфони. През 2014 г. световният мобилен трафик е бил 30 пъти по-голям от целия глобален интернет през 2000 г. според Cisco Systems.

Не беше твърде отдавна, когато можеше да има само 10 компании в света с над 1 млрд. долара пазарна оценка за цяло десетилетие, твърди Мат Мърфи, управляващ директор на Menlo Ventures.

Компаниите за рисков капитал, които обикновено си възвръщат инвестициите в рамките на пет до седем години, може да се наложи да чакат две до три години повече и да получат по-слаби резултати отпреди, допълва той.

Докато в миналото рисковите инвеститори бяха готови да дават парите си на различни компании, сега някои залагат на много по-малко фирми, а рискът е скочил до небето, посочва Том Таули, консултант по сливания и придобивания в Лос Анджелис.

По думите му подобни инвестиции са игра на руска рулетка с големи залози.

“Някои рискови инвеститори ще спечелят, а мнозина ще загубят, а в крайна сметка това може да свие финансирането на мобилни услуги и други сфери”, посочва Таули.

За да наберат средства, някои компании за рисков капитал започват да продават части от дяловете си в частни фирми на други инвеститори, коментира Мърфи от Menlo Ventures.

И все пак пазарът на мобилни услуги е в начален стадий на развитието си и се разраства бързо, така че ще продължи да привлича рисков капитал.

Погледите ще бъдат насочени към компании за мобилни услуги като Uber Technologies, Snapchat и Square, когато станат публични. Uber вече е оценявана на 50 млрд. долара - шест пъти повече от стойността на компанията за отдаване на коли под наем Hertz Global Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още