IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли България да е пример за Европа за софтуера с отворен код

Останалите страни могат да видят доколко ефективна е стратегията и да се поучат от грешките ни

16:44 | 20.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Членовете на общността, подкрепяща софтуера с отворен код, посрещнаха с овации измененията в Закона за електронното управление в България, съгласно които публичният сектор в страната ще използва само софтуер с отворен код. Те твърдят, че промените могат да доведат до създаването на по-добър софтуер, до по-ниски разходи и по-голяма прозрачност.

България може да бъде мястото за тестване на тази идея, към която и други европейски страни проявяват интерес, твърдят самите те. Така правителствата могат да видят кое ще се окаже успешно и да се учат от грешките, пише в свой анализ ZDNet.

Божидар Божанов, съветник по електронно управление към вицепремиера Румяна Бъчварова, твърди, че местните софтуерни компании също така могат да изнасят продуктите и услугите си и да печелят пари в замяна на това.

"Ние създадохме това висококачествено нещо за българското министерство X и можем да ви предложим услуга по инсталирането и поддръжката му на ниска цена. Това е добър бизнес модел“, коментира Божанов.

Българите вече започнаха да прилагат новото законодателство – три софтуерни проекта, които са в етап на предварителни търгове, вече за получили изискването за отворен код, допълва ZDNet.

Агенцията, която ще осъществява контрол върху софтуера с отворен код, ще заработи до края на тази година, а една от задачите ѝ ще бъде да създаде публично хранилище, подобно на GitHub, в което кодът ще бъде достъпен за всеки, който иска да го разгледа. Дотогава компаниите могат да използват пространството, което българското правителството ползва в GitHub. Агенцията ще публикува набор от правила и ще има програма за регистриране на бъгове, коментира Божанов.

Предимствата на отворения код са многобройни, твърди експертът. Най-важното е, че новото законодателство ще доведе до по-добре написан софтуер, а разработчиците ще следват по-добри практики.

"В момента никой не проверява качеството на кода или архитектурата и компаниите могат да се разминат с доста нискокачествени решения“, посочва експертът.

Освен това отвореният код ще предложи по-достъпен софтуер, тъй като по-малко средства ще са нужни за поддръжка и ще се възлагат по-малко нови проекти, просто защото старите ще работят правилно. Освен това кодът може да се ползва отново при работа по подобни функционалности, без да се налага да правят нещо ново всеки път.

Новият закон ще донесе и повече прозрачност – ключов фактор в една страна, която се бори отчаяно с корупцията. От сега нататък технологичните договори, подписани с публичния сектор, ще бъдат достъпни онлайн.

Когато става дума за киберсигурност, насочването към отворен код е мъдро решение за България, тъй като страната взема малко мерки за предпазване от атаки, а законодателството не се прилага за критична правителствена инфраструктура, твърди Ливиу Арсен, старши анализатор в Bitdefender. България вече обяви, че разузнавателните служби са освободени от новото задължение.

Арсен вярва, че незабавната полза от новата мярка, е, че тя може да помогне за справяне с уязвимите места, които не са оправени в продължение на години. И все пак той подчертава, че отвореният код дава възможност на хакерите напълно да го разучат и да се опитат да се възползват от слабите му места.

Но софтуерът в обществения сектор може да стане по-безопасен, отколкото е досега, защото софтуерните компании ще работят по-усилено, за да предоставят код с по-високо качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 7 години
Първо България не е нито първата нито пък ще е последната. Първо никога няма да стане това. ЗАЩО ? Забравихте ли колко милиарда се дадоха на Майкрософт и след 5 г. пак се преподписа нов договор за продължаване ва Ундоса и офис пакета и Защо ? Защото някои още тогава взеха да обясняват НА целта бе някои ДРУГАРИ да лапнат ПАРИЦИ. И сега явно са станали по-лакоми и онези не са им дали, и нашите хитри другари измислиха този номер. След 5 г. НАЙ-много пак ще се върнат на Уина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Цирк, ама от самозвани "експерти" - какво друго? :)И естествено нови агенции и агенцийки - кашата става пълна, но за сметка на това излиза все по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
NASA летят с Debian, а той е свободен софтуер с отворен код и за сървъри са едни от най-надеждните операционни Linux системки. Аз лично ползвам Linux Mint мноо убав дериват от фамилията Debian. С него забравяте за всякви плащания и тъпотии на Microsoft и всичко работи, няма бълхи няма запецвания и т.н. Офиси мофиси, всичко без пара колкот повече български фирми го ползват тоз Линукс, толкоз по ше спестят разходи. Държавната администрация в Корея например е изцяло на Линукс ако и наща администрация хване и се поучи може и да се получи. P.S. за Googlata Chrome etc. не съм сигурен, че като е с отворен код и някой може да си променя кода как му текне както е в Линукса. И Гогала не са ми любимци праат и те шашми нема свобода там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
todortk
преди 7 години
Това, че някое приложение е с отворен код, не означава, че лесно може да бъде хакнато. Много от алгоритмите за криптиране са с отворен код, но това не означава, че някой като има кода и може да разбие всяка парола. Колкото до отговорността ако нещо се счупи - мислиш ли, че майкрософт носи каквато и да е отговорност за щети нанесени при ползването на нейните продукти? Е не носи! Прочети лиценза на Windows или Office внимателно и ще видиш, че МикроМек корпорация не носи никаква отговорност за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 7 години
NSA ne e NASA. Тва първо. Второ NSA пряко участват в развитието на линукс ядрото. Всичкия код, както и доста програми писани от тях са отворен код. Сигурността НЯМА конфликт с отворения код. Платформата, може да е отворен код, но данните които се въвеждат в нея НЕ СА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Xman1
преди 7 години
Каза такава глупост, че просто няма на къде. Гугъл дори отвори кода на изкуствения интелект с който работят. Почти всички сървъри по света работят на Линукс... ако това не е техника за милиарди, не знам кое е. В топ 500 от суперкомпютрите 90% е Линукс и негови модификации. Гугъл Хром е с отворен код... т.е. най разпространения и сигурен браузър. А и замалко да забравя Андроид също е с отворен код...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 13
studioaa
преди 7 години
Нито едно от приложенията, които използва търсачката на google нито тези, които управляват совалките на НАСА НЕ СА С ОТВОРЕН КОД. Това, че от тези от НАСА са инсталирали операционна система с отворен код на компютрите на служителите си не значи, че същата система с отворен код управлява техника за стотици милиарди в космоса. Айде да не говорим повече глупости а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 7 години
множество от държавните институции ползват линукс сървъри предимно за уеб страници. И това не е само в нашата държава. Гугъл ползва за ВСИЧКИТЕ си сървъри линукс+БСД. NSA ползва линукс. Линукс Е С ОТВОРЕН КОД. Айде да не говорим повече глупости а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Ку-Ку
преди 7 години
Софтуер с отворен код не означава анонимен или безплатен софтуер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 21
studioaa
преди 7 години
Държавни инситуции да използват софтуер с отворен код е все едно ДАНС да напише ръководство, кои са техните сътрудници и как точно те следят за гражданите за нелегална дейност, за да може всеки престъпник без проблем да избягва проверките за разузнаването. Такова решение е 1000% безотговорно, защото надежността на суфтуера с отворен код не е гарантирана от никого юридически. Ако вина на въпросния суфтуер бъдат нанесени огромни жети на държавата и данъкоплатеца, кой ще е отговаря пред съда??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още