IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията, заради която Apple загуби 9 млрд. долара през 2018 г.

Технологичният концерн използва повечето от върнатите от чужбина приходи за обратно изкупуване на акции, което сега изглежда като лоша идея

14:40 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Понякога и пред Apple има трънлив път. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Понякога и пред Apple има трънлив път. Снимка: Ройтерс

Откупените акции на компанията струваха около 53,8 млрд. долара към края на сесията в сряда, с около 9,1 млрд. долара по-малко, отколкото бе платено за тях. Apple изкупува обратно акции на средна месечна цена от 222,07 долара според подадените до борсовите власти документи. Акцията приключи сесията в сряда на цена от 157,17 долара за брой.

Говорител на Apple отказа да коментира темата. През май Лука Местри, главен финансов директор на Apple, заяви, че компанията иска да бъде „особено внимателна и гъвкава" в подхода си за обратно изкупуване на книжа. В допълнение към обратното изкупуване Apple заяви през януари, че планира да създаде 20 000 работни места в САЩ и да инвестира 30 млрд. долара в американските си операции през следващите пет години.

„Apple произвежда iPhone. Да преценява правилното време за действие на пазара не е това, което правят”, казва пред WSJ Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices. Фирмите, които се опитват да уцелят пазара при изкупуването на акции, „понякога ще бъдат на загуба", пояснява той.

Някои големи банки се сблъскват със същия проблем. От януари до септември Wells Fargo е похарчила около 13,3 млрд. долара за обратно изкупуване на собствени акции, които сега са на стойност 10,6 млрд. долара - с около 2,7 млрд. долара по-малко, отколкото са били платили за тях. Citigroup похарчи 9,9 млрд. долара за обратно изкупуване през деветмесечния период за акции, които сега се оценяват на около 7,1 млрд. долара. Тоест – към момента банката е на загуба от 2,8 млрд. долара.

И двете банки са изкупили обратно някои акции при средни месечни цени, които не са далеч под 52-седмичните нива, а цените на акциите на двете компании спаднаха доста под тези равнища. Wells и Citigroup отказват да коментират темата. Плановете за обратно изкупуване на акции на големите банки подлежат на одобрение от Федералния резерв, но банките имат право на преценка да харчат по-малко за обратно изкупуване от разрешената им сума.

И двете банки изкупиха обратно някои акции при средни месечни цени, които не бяха далеч под 52-седмичните си нива, а цените на акциите на двете компании спаднаха доста под тези нива. Wells и Citigroup отказаха да коментират. Плановете за обратно изкупуване на акции на големите банки подлежат на одобрение от Федералния резерв, но банките имат право на преценка да харчат по-малко за обратно изкупуване от разрешената им сума.

Applied Materials изразходва около 4,5 млрд. долара за собствени акции, които сега се оценяват на 2,7 млрд. долара - с около 1,8 млрд. долара по-малко. Акциите поевтиняха с 40% през тази година. Applied Materials изкупи обратно много от акциите си за цени над 50 долара, докато в сряда цената бе 30,64 долара. Компанията не е отговорила на молбата за коментар по темата от страна на WSJ.

Въпреки това обратното изкупуване на акции може да помогне на компаниите по други начини. То намалява броя на акциите, увеличавайки печалбата на акция на компаниите.

Кампанията по обратни изкупувания на Apple от тази година, например, сви акциите с около 6,7%, увеличавайки печалбата на акция, тъй като печалбата на компанията е разпределена в по-малко на брой акции. „Това е незабавно удовлетворение", казва Силвърблат.

Възможно е някои компании да се възползват от сегашните свити цени, за да си купят повече акции. Много компании обаче се сега насочват към период, в който предстои публикуването на отчетите им. Сега едва ли ще дръзнат да откупят свои акции, защото знаят как това може да се отрази на предстоящите им тримесечни отчети.

И това не е всичко - компаниите остават нервни заради нестабилността на цените на акциите, твърди Силвърблат. „Трудно е да се борят с пазара", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още