IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook навлиза в опасни води с Libra

В най-лошия случай светът може да осъмне с доминирана от социалната мрежа моно-банка

10:32 | 03.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Настоящият план е само за платежна система. Самата валута, по думите на Libra, e още идея, като се предвижда тя „да бъде обезпечена с реални резервни активи. Кошница от банкови депозити и краткосрочни ДЦК ще гарантира всяка Libra в обращение, изграждайки доверие във вътрешната й стойност.”

Стойността на валутата обаче ще бъде уязвима на колебанията във валутните курсове и финансовите шокове (включително валутният контрол).

Колебанията в курса на Libra спрямо другите валути могат да объркат потребителите. Регулаторите ще трябва да оценят нестабилността, свързана с тази система. Не мога да преценя техническата й стабилност, но фактът, че е базирана на блокчейн изглежда доста притеснителен.

От най-голямо значение обаче е системата да е надеждна, да не позволява пробиви и да защитава личната тайна, докато същевременно е достатъчно прозрачна за регулаторите, съдебните власти и всички останали, които имат легитимен интерес към това кой я използва.

Критичен въпрос е как Libra ще взаимодейства с традиционните банки. Тя може да ги лиши от много от клиентите им в разплащанията. От друга страна обаче Libra може да поддържа големи депозити в банките, които да обезпечават дигиталната валута в обращение.

Както казва Карни: „С възникването на нови платежни системи достъпът до основната инфраструктура на АЦБ трябва да се промени, като е логично да помислим за това дали те могат да държат средства по баланса на централната банка.”

До степента, до която само централните банки създават тези резерви, система като Libra може да заобиколи изцяло традиционните банкови платежни системи. Историческите предимства на банките като информирани кредитори може да изчезнат.

Очертава се далеч по-съществена възможност: системата Libra, с информацията си за клиентите, да се превърне самата тя в кредитор. В най-лошия случай светът може да осъмне с доминирана от Facebook моно-банка.

Рисковете от това са огромни: потенциална монетарна и финансова нестабилност, съсредоточена икономическа и политическа власт, липса на лично пространство и много други. Глобална валута, която не е гарантирана от никоя централна банка, и без доминиращ регулатор, изглежда е кошмарът за стабилността.

Наистина има потенциал за силно подобрени платежни системи. Появяването на платежна система, базирана на мрежа с обхвата на тази на Facebook, обаче повдига някои важни въпроси. Трябва ли Libra в крайна сметка да се развие като истинска банкова система, с капацитета да създава своя собствена валута?

Дори ако се изключи кредитиране от системата Libra, регулаторите не трябва да позволяват планът за нея да се развие без напълно да се разбират последиците. Това би било вярно дори спонсорът да не е Facebook. Но компанията е. Така че внимавайте!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
"Кога ли ще го плеснат през ръчиците тоя Цукърбърг... нещо много си е повярвал... не е редно да се бърка в работата на батковците така нагло :) "Ако батковците са ти дали основният капитал, всичко си идва на мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
от либеници - злато... вековната мечта на Алхимика......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 4 години
Кога ли ще го плеснат през ръчиците тоя Цукърбърг... нещо много си е повярвал... не е редно да се бърка в работата на батковците така нагло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
само не рязбирам защо наричате тази ваучерна система - валута ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
В най-лошия случай светът може да осъмне с доминирана от социалната мрежа моно-банка------------------------------------------да ама кат гледам май света ше осъмне без фейссбокклук, натам върат нешата ми се струва, глобалягите да то лаппат и да се потапят с техноте тъпотии .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Опасните води са за нас! За тях ще са печалбите.Зукънбург първо ще направи платежна система, после валута, след това банка и накрая резервна банка!Потенциалът му да го извърши е огромен, да му мислят малките играчи и малките страни с малките валути!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Напечатаха планини пари без покритие.Поне на б'алъците кинтите треа да се приберат,що цунамито ше руши небостъргачи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
scott
преди 4 години
смех!Сичкото това, с криптото е, за да може да си откраднеш пари от масата както си поискаш и когато си поискаш.Либрата щела това, щела онова......обаче, ако и когато подготви удар и твоите пари са цел - нема измъкване. ше ти ги зема както си поиска и без да се усетиш. То затва е и целата реклама на блокчейнът и криптото. Обир и обраниа е безсилен да противодейства. айде сичкина либрата! За банкстерите не ми е жал. да си го получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още