IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple срещу Facebook: Битката на титаните

Марк Зукърбърг и Тим Кук не могат да постигнат нормален диалог по темата за опазването на потребителските данни

18:01 | 21.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Преди смъртта си през 2011 г. Стив Джобс публично е коментирал темата на събитие на Wall Street Journal. “Вярвам, че хората са умни, а някои искат да споделят повече данни, отколкото други“, каза той. „Попитайте ги. Питайте ги всеки път. Нека ви кажат да спрете да ги питате, ако се уморят от въпросите. Нека знаят точно какво правите с техните данни“.

Впоследствие Apple пусна функции и софтуер, които имат за цел да направят функциите за поверителност по-лесни за използване и по-сигурни. Тя въведе скенера за пръстови отпечатъци Touch ID през 2013 г., както и нов софтуер през 2014 г., който криптира снимките, съобщенията и друга информация на потребителите по начин, по който компанията повече не може да извлича данни от заключен телефон.

Проблемът привлече общественото внимание, след като Едуард Сноудън разкри тайни за програмите на американското правителство за събиране на данни, а Apple се сблъска с федералните разследващи, които искаха данни от iPhone, принадлежал на мъж, който застреля 14 души в Сан Бернардино, Калифорния.

Apple отказа да даде на правителството възможност да заобиколи паролата на телефона. Страстите се охладиха, когато Федералното бюро за разследвания (ФБР) все пак откри инструмент на трета страна, с който да хакне телефона.

Публично Кук подчерта, че бизнесът на Apple не е базиран на събирането на потребителска информация, призовавайки хората да „последват парите“, за да видят дали компаниите печелят от събирането на лични данни.

Подобни коментари измъчват Зукърбърг и други директори на Facebook, които настръхнаха от идеята, че рекламата не отговаря на очакваното от потребители и публично са повдигнали въпроса за високите цени на продуктите на Apple, твърдят източници, които са работили стях. Някои служители на Facebook смятат, че е лицемерно от страна на Apple да гради имидж на защитник на поверителността, когато има голям бизнес в Китай, допълват част от източниците.

Ръководството на Facebook не е било доволно от темповете, с които Apple одобрява актуализациите на нейното приложение. Зукърбърг се е оплаквал, че Кук може лично да се намеси, за да забави нещата, посочва запознати.

През 2017 г. по време на годишно събиране на технологичните и медийните директори в Сън Вали, Айдахо, Зукърбърг е имал среща лице в лице с Кук във връзка с нарастващото напрежение. Тя не е минала добре. Зукърбърг се е оплакал на Кук за забавянето при прегледа на приложенията и за други компании между двете организации. Кук изглежда не е искал да дава обяснения. Зукърбърг го сметнал за оскърбително, посочват източници, запознати със случилото се.

В началото на 2018 г. Facebook разкри, че Cambridge Analytica, компанията, която помогна за президентската кампания на Доналд Тръмп, неправомерно е използвала данни от социалната мрежа. Това засили дългогодишните страхове от злоупотребителите с масивите от данни, които Facebook събира за потребителите си. Запитан по MSNBC какво би направил, ако беше главен изпълнителен директор на Facebook, Кук заяви: „Нямаше да съм в тази ситуация“.

Настоящи и бивши служители на социалната мрежа твърдят, че коментарите на Кук са оставили впечатление у мнозина от компанията, че Apple несправедливо ги критикува, а директорите са се оплаквали, че Кук не се отнася по същия начин с техните конкуренти.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз съм я постигнал като не ползвам и двата бoклyчapникa .... :)) спомням си тва Япъла на служебния тел искаше и кръщелно да си напрайш акаунт там с 300ста зора без кредитна карта, а за тва другото там коментара е излишен, ако пишеш нещо политическо и акаунта е фюу същото кат в С. Корея. Единствената разлика между С. Корея и тез "Титаните" е че при Пинко ората не спат по улиците кат в Сашево, щот си имат особен олигофpеничeн комунистически джендърясал негрoиден строй ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още