IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple срещу Facebook: Битката на титаните

Марк Зукърбърг и Тим Кук не могат да постигнат нормален диалог по темата за опазването на потребителските данни

18:01 | 21.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Адвокатите на Facebook и директорите по комуникациите са обсъдили как да се справят с антитръстовите опасения, свързани с Apple, чрез лобистки групи, като директно са се обърнали към регулаторите и са завели дело, твърдят запознати. Зукърбърг решил, че е най-добре да не бъде публично агресивен, допълва един от тях.

Докато Facebook се бореше с проблеми, през 2018 г. на своята софтуерна конференция Apple представи нови функции за iMessage, които приличат на инструменти от социалните мрежи – групови видео чатове например. Същевременно пусна и инструмент за поверителност за своя уеб браузър, който имаше за цел да ограничи събирането на лични данни, каквито Facebook би събирала. По време на презентацията Apple включи Facebook в примерите си как точно работи услугата.

Усилията на Facebook привлякоха вниманието на Apple. През 2018 г., след като Apple установи, че приложението на Facebook за сигурност на данните, наречено Onavo, нарушава нейните политики за събиране на информация, Facebook оттегли приложението си.

Apple започна да работи по още по-агресивни инструменти в тази посока. Миналото лято тя обяви App Tracking Transparency – инструмент, който още не е пуснат официално. Като част от най-новата си операционна система Apple ще позволи рекламно проследяване, само ако потребителите се съгласят на това.

Промяната означава, че Facebook и други компании повече няма да могат да събират информация от рекламния идентификатор на всеки, без да поискат позволение. Предвид съпротивата на Facebook и други компании, Apple отложи пускането на тази услуга с няколко месеца, но в края на миналия месец заяви, че тя може да се очаква в началото на пролетта. Според Facebook този инструмент представлява заплаха за нейния бизнес.

В края на миналата година директори на Facebook, включително Марк Зукърбърг, умишлено се присъединиха към нашумялата съдебна битка на Epic Games срещу Apple. Epic Games е компанията разработчик на популярната игра Fortnite. Фирмата обявинява Apple, че упражнява твърде голям контрол върху приходите на приложенията, присъстващи в App Store. Apple смята, че комисионната от 30%, която прибира, е в съответствие с тези в други магазини за приложения.

През декември Facebook заяви, че ще помогне на Epi, като предостави материали и документи в нейна подкрепа, въпреки че няма да се присъедини към делото. През същата седмица Facebook пусна реклами на цяла страница по този въпрос в няколко вестника. „Ние се изправяме срещу Apple заради малкия бизнес навсякъде“, гласят рекламите.

Изправена пред съдебни дела от Федералната търговска комисия и главните прокурори на различни щати заради антиконкурентни практики, Facebook твърди, че конкуренцията от Apple и други технологични компании показва, че Facebook не е монопол.

Междувременно войната на думи продължава.

В края на януари Зукърбърг заяви, че планираните промени в поверителността на Apple засягат „растежа на милиони компании по света“.

След като разкритикува бизнес моделите, изградени върху алгоритми, и без да споменава Facebook, Кук коментира: „Не може да се допусне една социална дилема да се превърне в социална катастрофа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз съм я постигнал като не ползвам и двата бoклyчapникa .... :)) спомням си тва Япъла на служебния тел искаше и кръщелно да си напрайш акаунт там с 300ста зора без кредитна карта, а за тва другото там коментара е излишен, ако пишеш нещо политическо и акаунта е фюу същото кат в С. Корея. Единствената разлика между С. Корея и тез "Титаните" е че при Пинко ората не спат по улиците кат в Сашево, щот си имат особен олигофpеничeн комунистически джендърясал негрoиден строй ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още