IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет неща за технологичните отношения между ЕС и САЩ след посещението на Байдън

Вашингтон и Брюксел искат да покажат единен фронт след бурното управление на Тръмп, но това какво може да се подобри в партньорството им поражда безпокойство

15:45 | 19.06.21 г.
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на срещата им в Брюксел.&nbsp;<em>Снимка: Thierry Monasse/Boomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на срещата им в Брюксел. Снимка: Thierry Monasse/Boomberg

Без отговор остава и въпросът за правно обвързващите ангажименти на правителството на САЩ във връзка с ограниченията относно начина, по който агенциите за национална сигурност на страната могат да имат достъп и да използват данните на ЕС. Брюксел изисква ангажимент, за да се избегне друго правно предизвикателство пред съдилищата на ЕС, но Вашингтон се дърпа, тъй като ще трябва да прокарва ново законодателство през Конгреса.

Конкуренция

Заедно с предложения съвет за търговия и технологии, Вашингтон и Брюксел също се споразумяха да подобрят сътрудничеството за прилагане на правилата за конкуренцията срещу Big Tech.

Досега ЕС ръководеше дигиталното антитръстово обвинение с разследвания и глоби срещу компании като Google, Facebook, Amazon и Apple. Всички те отричат ​​всякакви нарушения. Блокът също така преразглежда настоящите си правила за конкуренция.

САЩ сега влизат в битката със собствените си дела срещу Big Tech, а американските политици обявиха множество антитръстови законопроекти миналата седмица за борба с предполагаемите негативни последици от мощта на концерните от Силициевата долина.

Съвместният диалог за политиката на конкуренция в областта на технологиите ще се стреми да насърчи по-добрата координация между регулаторите и политиците. Длъжностните лица предупреждават обаче, че новият орган няма да доведе до приемане на подобно законодателство от двете страни на Атлантическия океан.

Микрочипове

В момента има недостиг на полупроводници в световен мащаб, тъй като производството се бори да върви в крак с търсенето на фона на пандемията.

САЩ и ЕС се договориха да работят заедно за отстраняване на този дисбаланс като част от по-широки усилия за осигуряване на веригите на доставки за критични сектори, които са под засилена конкуренция от страна на Китай. Това включва усилия за доближаване на производството на микрочипове до дома, за да се избегнат скъпи и потенциални геополитически проблеми, свързани с цифровия възход на Пекин.

Неясно остава обаче как Брюксел и Вашингтон планират да успеят, след като и двете страни са в конкуренция помежду си за инвестициите на местно ниво.

Несъгласия

И двете страни трябва да постигнат споразумение за преустройство на глобалната данъчна система, включително нови налози за големите технологични фирми, което се очаква да бъде обявено, когато финансовите министри на Г-20 се срещнат на 9 юли.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е обсъдила предстоящия дигитален налог, който ще постави нова данъчна тежест върху технологичните компании, работещи в блока от 27 държави. САЩ се противопоставят на такъв данък.

Мнозина във Вашингтон твърдят, че предложението ще бъде несправедливо насочено към американски технологични компании, нещо, което фон дер Лайен казва, че няма да се случи.

Предложението на ЕС е успоредно с отделните глобални дискусии, наблюдавани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за преразглеждане на сегашната данъчна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още