IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите амбиции на Apple в здравеопазването засега не дават резултат

Компанията управлява цели клиники, в които тества новите си технологии

21:06 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният оперативен директор на Apple Джеф Уилямс, който ръководи здравния екип, е призовал служителите да мислят по-мащабно. Според него Apple трябва да промени модела на грижи, наречен „363“, и „break fix“ модела в САЩ, при който пациентите може да не посещават лекарите си 363 дни в годината, а да ходят при тях, само когато нещо се обърка.

Екипът е решил, че един от най-добрите начини да реализира тази визия, е да предлага собствени медицински услуги, свързвайки данни, събирани от устройствата на Apple, с виртуална и лична грижа от лекарите на компанията. Apple се енасочила към първична медицинска помощ, но и към непрекъснато следене на здравето като част от персонализирана здравна програма, допълват източниците и документите.

Ако Apple може да докаже, че комбинацията ѝ от сензори за устройства, софтуер и услуги може да подобри здравето на хората и да намали разходите, компанията може да предостави този модел чрез франчайз на здравни системи и дори на други държави, гласят документите.

За начало Apple  избрала да тества услугата сред собствените си служители. Тя е поела клиниките за служителите си в близост до своята централа, които са били управлявани от стартъп, и ги е превърнала в тестови легла за нови здравни услуги, твърдят източници, запознати с промените. През 2017 г. тя е наела доктор Сумбул Десай от Станфордския университет, за да ръководи процеса, който е получил ководото име Casper.

Всички тези усилия продължават и днес, но Apple не е успяла да прехвърли Casper към по-напреднал етап на развитие според източниците, познаващи операциите ѝ.

Звеното на доктор Десай в частност се е сблъскало с доста напускания на служители, които твърдят, че културата в него не е насърчавала критична обратна връзка, а това е потенциален проблем за подразделение, фокусирано върху продукти и услуги, свързани с човешкото здраве. Няки служители са изразили притеснения, че вътрешните данни за представянето на клиниките, данни, които са били използвани за скорошното пускане на новото дигитално здравно приложение, не са били коректни или са събрани хаотично, допълват документи и източници.

Тези проблеми многократно са споделяни както на Кук, така и на Уилямс. Говорител на Apple твърди, че подобни критики не са коректни.

Притесненията за културата на компанията са свързани със среща, състояла се през 2019 г., по време на която мениджър на средно ниво е повдигнал въпрос за данните. Доктор Десай се е ядосала, а това е накарало много от присъстващите да заключат, че критичните въпроси не са добре дошли, допълват източниците и документите. Мениджърът е напуснал Apple само няколко седмици след това, а епизодът е допринесъл за оставката, показват документите.

Говорител на Apple твърди, че Десай е говорил за важността за интегритета на данните по време на въпросната среща. „Този въпрос е внимателно разгледан, а обвиненията не са били обосновани“, коментира още говорителят. Apple отказва да коментира обстоятелствата за напускането на мениджъра.

Говорителят допълва още, че компанията се гордее с работата на Десай и че тя е ключова за голяма част от работата на компанията в сферата на здавеопазването.

Уилямс и Десай не са отговорили на запитванията за коментар.

Освен че съблюдава клиниките, известни като AC Wellness, екипът на Десай се грижи и за отношенията с регулаторите и предлага клинична експертиза за други здравни продукти на Apple.

Една от скорошните инициативи на екипа на доктор Десай е дигитално здравно приложение, наречено HealthHabit, което се тества сред базираните в Калифорния служители на Apple. То обаче е показало ниска ангажираност след пускането му преди близо шест месеца, показват документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още